Srbija traži strateškog partnera za gradnju solarnih elektrana velikog kapaciteta

Vlada Srbije tražiće strateškog partnera za projekat izgradnje, bez upravljanja i održavanja, samo-balansiranih solarnih elektrana velikog kapaciteta sa baterijskim sistemima za skladištenje električne energije u Srbiji.

Projekat će biti razvijen, izgrađen i predat u vlasništvo Elektroprivrede Srbije (EPS) po sistemu „ključ u ruke“. Rok za realizaciju projekta je od četiri do pet godina, a period na koji se ugovor zaključuje je od šest do sedam godina.

Projekat se sastoji iz dve komponente:

  1. solarne elektrane ukupne instalisane snage 1,000 MWac (odnosno 1,200 MWdc), i
  2. baterijski sistemi za skladištenje električne energije (ukupne instalisane snage od najmanje 200 MW i sposobnosti akumulacije najmanje 400 MWh električne energije).

Lice koje će biti vlasnik i investitor, odnosno koje će vršiti investitorska prava na izgradnji elektrane je EPS, navodi se u odluci o sprvođenju postupka za izbor strateškog partnera.

Obaveze strateškog partnera su:

  1. organizovanje finansiranja;
  2. razvoj projekta;
  3. projektovanje;
  4. nabavka neophodne opreme i usluga;
  5. izgradnja projekta, i
  6. početno upravljanje i održavanje projekta.

Kada se radi o solarnim elektranama, u odluci se navodi da ukupna instalisana snaga mora biti raspoređena u pet ili više nezavisnih solarnih elektrana, a da će lokacije na kojima će se one nalaziti, kao i broj i instalisanu snagu svake pojedinačne solarne elektrane predložiti strateški partner.

Baterijski sistemi biće raspoređeni na jednoj ili više strateški važnih lokacija u okviru elektroenergetskog sistema Srbije, a lokacije na kojima će se oni nalaziti, takođe, će predložiti strateški partner.

Koji su konkretni zadaci „strateškog partnera“?

U odluci piše da u okviru obaveze „organizovanja finansiranja“, strateški partner treba da obezbedi pisma o zainteresovanosti za finansiranje kompletnih investicionih troškova od strane međunarodnih finansijskih institucija, odnosno renomiranih eksport kreditnih agencija.

„Ponuđeno finansiranje treba da bude pogodno za javno finansiranje (kredit koji bi uzela Republika Srbija) uz dugi rok otplate (minimalno 18 godina) i uz ostale uslove prihvatljive za Srbiju“,  piše u odluci Vlade.

Obaveza „razvoja projekta“, podrazumeva da strateški partner treba da izvrši preliminarnu analizu projekta do nivoa prethodne studije opravdanosti sa generalnim projektom.

Izvor: novaekonomija

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *