EU: registrovano preko 800 izvora emisija metana iz naftne i gasne infrastrukture

Globalna neprofitna ekološka organizacija „Clean Air Task Force” objavila je izveštaj, koji dokumentuje zagađenje metanom iz naftne i gasne infrastrukture u EU.

Izvještaj, koji se zasniva na praćenju više od 430 naftnih i gasnih lokacija između februara 2021. i marta 2023. godine, pokazuje da je zagađenje metanom i dalje široko rasprostranjeno, sa 881 izvorom emisija u 15 zemalja.  

Uočene emisije uglavnom su dolazile iz rezervoara za skladištenje, dimnjaka za hitne slučajeve, neupaljenih baklji i drugih raznih curenja iz opreme gasovoda. Primjećeni su različit kvarovi, koji su rezultirali zagađenjem metanom direktno iz bušotine u devet zemalja proizvođača nafte i gasa (Austrija, Francuska, Italija, Holandija, Rumunija, Slovačka, Španija, Njemačka i Velika Britanija), pri čemu je Rumunija bila značajan problem.

Kao što je prikazano u najavi programa RePowerEU, smanjenje curenja metana širom svijeta moglo bi pomoći da se nadoknadi kratkoročni manjak energije za Evropu uz smanjenje globalnih emisija – što je dobit za planetu.

Metan je snažan gas sa efektom staklene bašte, koji doprinosi klimatskim promjenama, a smanjenje njegovih emisija je ključno za postizanje klimatskih ciljeva EU. 

Metan je 80 puta snažniji od karbon-dioksida u periodu od 20 godina i odgovoran je za 0,5°C globalnog zagrijavanja. Zbog svoje snage – i kratkog životnog vijeka u poređenju s karbon dioksidom – smanjenje zagađenja metanom je najbrži način da se uspori eskalacija globalnog zagrijavanja. 

Vodeći svjetski klimatski naučnici slažu se da nećemo moći ograničiti globalno zagrijavanje na 1,5°C ili 2°C, bez drastičnog smanjenja emisije metana.  

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *