Milioni putnika mogli bi dobiti odštetu zbog kašnjena ili otkazanih letova

Milioni putnika mogli bi da dobiju novčanu kompenzaciju zbog letova koji su kasnili, ako se pravni spor protiv British Airwaysa i easyJeta pokaže uspješnim.

British Airways i easyJet bore se da slučaj bude odbačen, jer rizikuje da ove aviokompanije isplate stotine miliona funti putnicima u Velikoj Britaniji zbog letova koji su kasnili.

Dva avio prevoznika su tužena Višem sudu zbog zahtjeva da automatski moraju da obeštete putnike čiji su letovi značajno kasnili ili otkazani.

Ovo bi potencijalno moglo dovesti do velike promjene u načinu na koji putnici dobijaju nadoknadu za haos na putovanju, jer više neće morati sami da podnose zahtjeve za obeštećenje, ako im putovanje bude prekinuto, prenosi yahoo finance.

Advokati su identifikovali do 100.000 letova koji su ili odgođeni ili otkazani od 2016. godine, zbog čega dvije aviokompanije mogle suočiti sa odštetom od najmanje 100 miliona funti.

Dvodnevno sudsko ročošte zakazano je za ovu sedmicu, a aviokompanije tvrde da je tužba “pogrešno shvaćena” i da je dio pokušaja advokata da profitiraju na osnovu putnika.

Ako bude uspješan, slučaj bi takođe mogao utrti put za ogromne isplate u cijeloj avioindustriji, i stvoriti probleme za aviokompanije, čiji letovi su najviše kasnili ili otkazani.

Putnici imaju pravo na odštetu do 520 funti ako im letovi kasne više od tri sata, ali je tada je na njima da kontaktiraju aviokompanije kako bi se žalili.

To je izazvalo zabrinutost da mnogi putnici nisu svjesni svojih prava, a malo njih koristi priliku da traži odštetu.

Iz udruženja potrošača upozoravaju da avio kompanije već imaju zakonsku odgovornost da informišu putnike o njihovim pravima na kompenzaciju, ali to često nije slučaj.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *