Prošli mjesec najtopliji juni ikada zabilježen u svijetu

Prošli je mjesec bio najtopliji juni ikada zabilježen u svijetu, objavio je klimatski nadzornik EU, zaokruživši pola godine divljeg i razornog vremena od poplava do toplotnih talasa.

Svaki mjesec od juna 2023. nadmašio je svoj temperaturni rekord u 13-mjesečnom nizu globalne vrućine bez presedana, saopštila je Služba za klimatske promjene Copernicus (C3S).

Prosjek za godinu do juna 2024. bio je 1,64°C viši od perioda od 1850. do 1900. godine,

– Ovo je više od statističke neobičnosti i naglašava veliku i kontinuiranu promjenu u našoj klimi –  rekao je direktor servisa, Carlo Buontempo.

– Čak i ako se ovaj specifičan niz ekstrema u nekom trenutku završi, sigurno ćemo vidjeti da se novi rekordi obaraju kako se klima nastavlja zagrijavati – upozorio je.

To je bilo “neizbježno” sve dok je čovječanstvo dodavalo u atmosferu gasove koji zadržavaju toplinu, rekao je.

Prosječna globalna temperatura zabilježena prošlog mjeseca oborila je prethodni junski rekord postavljen 2023.

Novi maksimum je došao na sredini godine obilježene klimatskim ekstremima.

Užasna vrućina je u prvoj polovini ove godine prekrila dijelove svijeta od Indije do Saudijske Arabije, Sjedinjenih Država i Meksika.

Nemilosrdna kiša, fenomen koji naučnici povezuju i sa toplijom planetom, izazvala je velike poplave u Keniji, Kini, Brazilu, Afganistanu, Rusiji i Francuskoj.

Temperature okeana su takođe dostigle nove maksimume. Rekordne temperature površine mora u Atlantiku, sjevernom Pacifiku i Indijskom okeanu takođe su doprinijele rastućoj vrućini širom svijeta.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *