Lopare: peticija protiv otvaranja rudnika litijuma

U mjestu Lopare održan narodni skup na kojem je počelo potpisivanje peticije koja će biti upućena Narodnoj skupštini Republike Srpske za donošenje deklaracije o protivljenju otvaranju rudnika litijuma i drugih elemenata na dijelu planine Majevice koji pripada ovoj opštini.

Načelnik opštine Lopare Rado Savić rekao je u obraćanju da se protivi otvaranju rudnika, te da je lokalna uprava pozvala stanovništvo da i oni to jasno kažu svima.

“U skladu sa zakonima Republike Srpske pokrenuta je građanska inicijativa koja će biti proslijeđena u Narodnu skupštinu kako bi bila usvojena predložena deklaracija o protivljenju otvaranju rudnika na Majevici”, naveo je Savić.

Delegat iz reda srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Želimir Nešković rekao je novinarima, osvrćući se na Zakon o geološkim istraživanjima, da se pri donošenju zakonskih rješnja moraju uvažavati interesi i mišljenja lokalnih zajednica.

Kompanija Arcore (Arkor) sa sjedištem u Švajcarskoj najavila je skoro otvaranje rudnika litijuma na Majevici, a rezultate trogodišnjeg istraživanja predstavila je privrednicima Semberije i Majevice.

Vladimir Rudić, direktor kompanije Arcore ulaganja d.o.o. Banja Luka, kćerke firme švajcarske kompanije izjavo je da će budući rudnik biti jedan od najbitnijih u lancu snabdijevanja u Evropskoj uniji.

„Posjeduje magnezijum, kalijum, litijum i boron. To je jedinstven rudnik tog tipa u ovom dijelu Evrope. Rudnik će da ima izuzetno dobre pretpostavke kad je u pitanju zaštita životne sredine i zaštita životne sredine će se poštovati u realizaciji samog rudnika“, rekao je Rudić.

Kao naredni korak Rudić je naveo izradu Studije izvodljivosti, zatim i Studije uticaja na životnu sredinu, koju bi prouzrokovala eksploatacija rude.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *