Kompanija Arcore najavila otvaranje rudnika litijuma na Majevici

Kompanija Arcore (Arkor) sa sjedištem u Švajcarskoj najavila je skoro otvaranje rudnika litijuma na Majevici, a rezultate trogodišnjeg istraživanja predstavila je privrednicima Semberije i Majevice.

Vladimir Rudić, direktor kompanije Arcore ulaganja d.o.o. Banja Luka, kćerke firme švajcarske kompanije, izjavio je za RTRS da će budući rudnik biti jedan od najbitnijih u lancu snabdijevanja u Evropskoj uniji.

„Posjeduje magnezijum, kalijum, litijum i boron. To je jedinstven rudnik tog tipa u ovom dijelu Evrope. Rudnik će da ima izuzetno dobre pretpostavke kad je u pitanju zaštita životne sredine i zaštita životne sredine će se poštovati u realizaciji samog rudnika“, rekao je Rudić.

Predstavnici ove kompanije su nedavno sa rezultatima istraživanja upoznali i odbornike skupštine opštine Lopare.

Rudić je tada rekao da su detaljna geološka istraživanja urađena u saradnji sa najpoznatijim svjetskim kompanijama po najvećim standardima, te da je za to istraživanje dozvolu dalo nadležno ministarstvo Vlade Republike Srpske.

Kao naredni korak Rudić je naveo izradu Studije izvodljivosti, zatim i Studije uticaja na životnu sredinu, koju bi prouzrokovala eksploatacija rude.

Većina odbornika nije imala primjedbi na samo istraživanje, ali su postavljali pitanja vezana za aspekte izgradnje rudnika, kada je u pitanju ekologija, tehnologija , lokacija rudnika i ekonomski interes za opštinu.

U decembru otvaranje kancelarija u Loparama za informisanje građana

Po riječima direktora Rudića tokom decembra će u Loparama biti otvorena kancelarija za informisanje građana.

„Za nas je važno da vidimo koja će se tehnologija primjeniti, te kakav će uticaj ostvariti na životnu sredinu i u odnosu na to ćemo i donijeti odluku kada je u pitanju naša lokalna zajednica“, rekao je načelnik opštine Lopare Rado Savić.

Predsjednik Skupštine opštine Lopare Milenko Ristić je izrazio svoje lično protivljenje otvaranju rudnika i eksploataciji litijuma.

Arcore tužio gradonačelnika Bijeljine za klevetu

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović je na svom FB nalogu napisao da ga je kompanije Arcore tužila za klevetu. “Biće vrlo interesantno suočiti se oči u oči sa predstavnicima ove firme, jedva čekam da čujem odgovore na pitanja ko je dozvolio njihova istraživanja, kako za njihova istraživanja nije bilo obaviješteno Ministarstvo ekologije i prostornog uređenja, kako je moguće da istraživanja sprovode na lokalitetu koji je proglašen za park prirode, koji tip istraživanja sprovode i u kom obimu?”, naveo je Petrović na svom Fejsbuk nalogu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *