Comsar Energy ne može eksploatisati ugalj na ležištu Ugljevik Istok 2

Nisu stvoreni uslovi da preduzeće Comsar Energy Republika Srpska vrši eksploataciju uglja na ležištu „Ugljevik Istok 2“, na osnovu koncesije koju je Vlada Republike Srpske 2013. godine dodijelia ovom preduzeću.

Ovo je konstatovano na sastanku ministara energetike i rudarstva Republike Srpske Petra Đokića sa predstavnicima preduzeća „Elektroprivreda Republike Srpske“ i preduzeća Rudnik i termoelektrana „Ugljevik“.

„Koncesionar nije dobio odobrenje za ekploataciju, tako da eksploatacija ne može početi. Da bi mogao vršiti eksploataciju, koncesionar mora da ima prethodno odobrenu projektnu dokumentaciju i da ima adekvatnu dozvolu za eksploataciju, što u ovom trenutku nije slučaj. Nepotrebno je manipulisati sa činjenicom da se radi o završenoj aktivnosti“, rekao je ministar Đokić. dodajući da je potrebno uložiti napor u razgovorima sa svim stranama da se pronađu rješenja koja će osigurati nesmetan i stabilan rad RiTE „Ugljevik“, kao i da je interes države i svih učesnika da se u tom pravcu djeluje.

Takođe, tokom sastanka je naglašena potreba većih investicionih ulaganja u RiTE „Ugljevik“ kako bi se očuvao i zaštitio sistem u cjelini. Ovom prilikom je rečeno da se, u tom cilju, svi međusobni odnosi između matičnog preduzeća i RiTE „Ugljevik“ moraju uređivati na solidarnom principu, uz puno razumijevanje prava, obaveza i pozicija predmetnih strana.

Na sastanku je razgovarano o problemima u poslovanju preduzeća RiTE „Ugljevik“ i planovima rada rudnika i termoelekrane tokom vijeka eksploatacije.

Učesnici sastanka su se saglasili da je najvažnije obezbjediti nesmetan rad rudnika i termoelektrane i eksploataciju dovoljnih količina uglja tokom njenog radnog vijeka, te da stabilnost rada i poslovanja ovog preduzeća u velikoj mjeri znači i stabilnost elektroenergetskog sektora Republike Srpske. 

Sastanku su prisustvovali izvršni direktori u Matičnom preduzeću Ivan Koprivica i Blagoje Šupić, direktor RiTE „Ugljevik“ Diko Cvjetinović i ostali članovi uprave RiTE „Ugljevik“.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *