Eksploatacija litujuma u Loparama podijelila javnost u Republici Srpskoj

Potencijalna eksploatacija litujuma u Loparama podijelila je javnost u Republici Srpskoj, a kompanija Arkor (Arcore) prethodno je najavila da bi iskopavanje litijuma moglo da počne do kraja 2026. godine.

U zabludi je svako onaj ko misli da će Republika Srpska eksploataciju svog značajnog rudnog bogatstva dati pod koncesiju i bez poštovanja ekoloških standarda, poručuje predsjednik Milorad Dodik.

Namjera je, kako kaže, da u tom poslu koji bi značio ekonomski razvoj – budemo partneri i da se ruda prerađuje u mjestima gdje je pronađena.

Smatra da pojedini kvazi-ekolozi i opozicionari, bez potrebe plaše građane i time svjesno i nesvjesno ispunjavaju želje stranaca u BiH – da Srpskoj oduzmu imovinu.

I struka u Republici Srpskoj uvjerava da strah građana zbog eksploatacije i prerade rude nije opravdan.

Republika Srpska ima značajna rudna bogatstva. Istraživanja su pokazala da na području opštine Lopare, osim litijuma i bora, postoje nalazišta oko 94 miliona tona magnezijuma.

To je velika razvojna šansa ne samo lokalne zajednice, već i cijele države.

Namjera Republike Srpske u eventualnoj eksploataciji je da bude partner, a ne da daje koncesije, poručuje predsjednik Milorad Dodik.

– Minimalno naše učešće biće 40 – 49 odsto. Da se pravi fabrika za preradu te rude magnezijuma na lokalitetu gdje se nalazi, da se zapošljavaju naši ljudi, da to radi po ekološkim standardima – naveo je Dodik.

Ove uslove, opozicija u Srpskoj i lokalna vlast Lopara nije čula ili ne želi da čuje. Poziva na potpisivanje peticije protiv eventualne ekploatacije, zaboravljajući da su prije nekoliko godina i sami tražili partnere za ovaj posao.

Briga za ekologiju ili skupljanje jeftinih političkih poena pred lokalne izbore?

– Ovo do sada mi ne vidimo te argumente i vidimo samo narod koji je prepadnut i uznemiren – tvrdi Igor Crnadak, PDP.

– Lokalna zajednica je objeručke dočekala našu kompaniju kada smo počeli sa istraživanjima, aktivno je učestvovala dajući određene dozvole – naglasio je Vladimir Rudić, firma Arkor.

Politički kvaziekolozi bespotrebno plaše građane, tvrdi struka. Proces eksploatacije rude koja je pronađena na Majevici uz zahtjeve koje bi Republika Srpska tražila od budućeg partnera nije opasan i ne ugrožava životnu sredinu.

– Kao rudarski inženjer koji se 35 godina bavi ovom profesijom kažem da litijum nije opasan. Da mi možemo ekstrakovati litijum na veoma zdrav i bezbjedan način. A žila kucavica razvoja ove zemlje jeste rudarstvo kao broj jedan. Rudarstvo uvijek razvijalo zemlju – istakao je Stjepan Mitrović, inženjer rudarstva.

Zašto su pojedinci upravo sad uslovno rečeno digli galamu u vezi ovoga? Za predsjednika Dodika razlog nisu politički poeni, već mnogo opasnije namjere.

Tvrdi da kolektivni Zapad, svjestan o kakvom rudnom bogatstvu je ovdje riječ, pokušava staviti šapu na imovinu Srpske i knjižiti je na BiH.

– Zato je međunarodni faktor odlučio da centralizuje imovinu jer tamo je lakše dobiti dozvole nego od nas. Lažni Šmit organizuje sastanke kako bi se napravio prenos nadležnosti nad imovinom na BiH. Mislim da su oni što su organizovali juče, organizovali su po sugestiji onih iz Sarajeva koji upravljaju njima – istakao je Dodik.

Tek tada bi eksplatacija rude bila bez kontrole Republike Srpske i na njenu štetu i štetu njenih građana, upozorava Dodik.

Kompanija koja je na Majevici radila istraživanja rudnog bogatstva rješenje je dobila prije šest godina, a intenzivna istražiovanja krenula su 2020. godine. Tada niko nije dizao glas protiv toga.

Nećemo dozvoliti da neko u Evropi ne poštuje ekološke standarde, izvlači rudu, tjera je na vagone i vozi na preradu, a da ostavi neke rupe. Neće moći, ta rupa mora biti sanirana i uređena u skladu sa ekološkim standardima. Ako nećete, nek ona stoji, ali vidimo veliki interes za to međunarodnih faktora – rekao je Dodik i dodao da na tom planu nipošto i nikada neće biti dopuštena centralizacija imovine na nivou BiH.

Izvor: RTRS

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *