Konačan dogovor: EU zabranila prodaju dizelaša i benzinaca od 2035. : e-goriva kao izuzetak

Konačna odluka je donijeta, od 2035. godine više neće biti prodaje automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem u Evropskoj uniji.

Države članice su u utorak održale glasanje u Savjetu EU, a Uredba će biti objavljena u Službenom glasniku EU.

Usvajanje Uredbe je omogućeno nakon što je Njemačka – najveća ekonomija, najveće tržište automobila i najveći proizvođač automobila – tražila i dobila izuzeće za tzv. e-goriva.

Njemačka je tražila garancije da se novi automobili sa motorima s unutarašnjim sagorijevanjem mogu prodati i nakon roka ako ih pokreću e-goriva, zahtjev koji su podržali dijelovi moćne njemačke automobilske industrije.

Na kraju je postignut kompromis koji je predložila Komisija EU, tako da usvojena uredba predviđa da će “… nakon konsultacija sa zainteresovanim stranama, Komisija dati prijedlog za registraciju vozila koja rade isključivo na CO2 neutralnim gorivima, nakon 2035. godine, u skladu sa pravom EU…”

„Ovo otvara put da se vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem koja koriste samo CO2 neutralna goriva i nakon 2035. godine ponovo registruju”, izjavio je njemački minister Folker Vising.

To znači da će standardi ostati nepromijenjeni, ipak ostavljajući e-goriva kao izuzetak, koji se neće primjenjivati ​​na nova putnička i laka komercijalna vozila. Izuzeci će biti dogovoreni do jeseni 2024.

Inače, osnovne odredbe Uredbe predviđaju smanjenje emisije ugljen-dioksida iz novih automobila za 55 % i iz lakih dostavnih vozila za 50 % od 2030. do 2034. godine, i 100 % smanjenje od 2035. godine za obje kategorije tih vozila.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *