Vlada uskoro usvaja Akcioni plan o uticaju radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori na Srpsku

Vlada Republike Srpske će na narednoj sjednici usvojiti Akcioni plan za provođenje geoloških, hidroloških i seizmoloških istraživanja na teritoriji Republike Srpske, koji će biti pokazatelji uticaja eventualne izgradnje odlagališta radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovska gora.

Ovo je izjavio predsjednik Vlade Republike Srpske, Radovan Višković, tokom sastaka sa sa ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Stašom Košarcem.

Za realizaciju ovog akcionog plana, u Budžetu Republike Srpske obezbijeđeno je 1.000.000,00 KM za 2023. godinu.

Po usvajanju ovog akcionog plana, na teritoriji Republike Srpske pristupiće se istraživanjima uticaja na životnu sredinu i zdravlje ljudi, eventualne izgradnje odlagališta radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovska gora.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković pozvao je Vladu Federacije BiH i resorno ministarstvo u federalnoj vladi da usvoji sličan dokument, te da na teritoriji Federacije sprovedu istraživanja koja će biti pokazatelji uticaja izgradnje odlagališta na Trgovskoj gori.

Sastanku sa ministrom Košarcem prisustvovao je i ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju u Vladi Republike Srpske Bojan Vipotnik.

Na sastanku je razgovarano o aktivnostima koje, uz koordinaciju ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH , sprovodi Ekspertski i Pravni tim za praćenje stanja i aktivnosti i vezi sa problematikom odlaganja radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovska gora u Hrvatskoj.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *