Njemačka prijeti da neće podržati zabranu prodaje dizelaša i benzinaca nakon 2035.

Njemački ministar saobraćaja Folker Vising rekao je da njegova zemlja neće podržati planiranu zabranu prodaje novih automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem u Evropskoj uniji od 2035. godine.   

Poslanici EU i države članice postigli su preliminarni dogovor, koji će primorati proizvođače automobila da smanje emisiju kod novih automobila za 55 % u 2030. godini u odnosu na nivoe iz 2021. i za 100 % u 2035, prenio je AP.   

Napori Evropske unije da smanji emisije gasova staklene bašte, zapravo znače da treba da bude zabranjena prodaja novih automobila koji sagorevaju goriva na bazi ugljovodonika, kao što je nafta.    

Neke zemlje, kao što je Nemačka, zatražile su od izvršne komisije EU da donese izuzeće za automobile koji sagorevaju takozvana e-goriva, tvrdeći da se mogu proizvoditi korišćenjem obnovljive energije i ugljenika iz vazduha.    

Njemački ministar saobraćaja rekao je da Komisija nije dala predlog, pa će se Nemačka uzdržati od podrške zabrani.    

Vising je rekao da se sintetička goriva moraju proizvoditi u velikim količinama, što je pre moguće, kako bi se zadovoljila potražnja automobila prodatih prije 2035. godine, kao i teških teretnih vozila, brodova i aviona.    

– Komisija EU bi trebalo da predloži uredbu koja dozvoljava da se motori sa unutrašnjim sagorevanjem registruju nakon 2035. godine, ako  mogu raditi samo na sintetičkim gorivima – rekao je on.    

Ovo pitanje dovelo je do sukoba unutar vlade između Visingove liberalne Slobodne demokratske partije (FDP) i ekološke stranke Zelenih, koja podržava potpunu zabranu motora sa unutrašnjim sagorevanjem.    

Glavna njemačka opoziciona stranka blok Unije desnog centra takođe se protivila zabrani vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem u celoj EU, upozoravajući da bi to naškodilo auto-industriji u zemlji.    

Kritičari kažu da je baterija, odnosno, električna tehnologija bolje prilagođena putničkim automobilima i da bi dragocena sintetička goriva trebalo koristiti samo tamo gde nijedna druga opcija nije izvodljiva, kao što je avijacija.

Benjamin Stephan iz Greenpeacea kaže da studije pokazuju da će ista količina električne energije odvesti vozilo na baterije pet puta dalje od automobila na e-goriva, dodajući da bi za njemačku automobilsku industriju bilo bolje da investira u električna vozila.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *