Kina i Mađarska zajednički će proizoditi električna vozila i baterije

Kineski proizvođači litijumskih baterija razmatraju Mađarsku kao državu u kojoj će se proizvoditi električna vozila (EV) i baterije za prodaju u Evropskoj uniji.

Tokom posjete predsjednika Si Đinpinga Mađarskoj, on i mađarski premijer Viktor Orban složili su se da “aktivno prošire saradnju u novim oblastima kao što je čista energija”, objavila je kineska zvanična novinska agencija Xinhua. Termin “čista energija” obično podrazumjeva električna vozila i njihove komponente.

Kineski proizvođač baterija Contemporary Amperex Technology (CATL) već gradi fabriku vrijednu 7,9 milijardi američkih dolara u Mađarskoj, sa planovima za pokretanje proizvodnje naredne godine.

Xinwanda Electronics, takođe iz Kine, ulaže oko 1,9 milijardi juana (262,9 miliona američkih dolara) u Mađarsku za fabriku baterija za električna vozila.

“Vjerujemo da kineski proizvođači baterija aktivno traže mogućnosti da odu u inostranstvo, a EU je ogromno tržište na kojem se nalaze vodeći proizvođači automobila,” rekla je Charlene Wang, pomoćnica direktora za azijsko-pacifičke kompanije u agenciji Fitch Ratings.

“Mađarska nudi prednosti kao članica EU, ima slobodnu trgovinu sa drugim zemljama članicama, ali uz potencijalno niže povezane troškove od zapadne Evrope.”

Fabrika električnih vozila u kineskom vlasništvu vrijedna 500 miliona evra – uz ulaganje vodećeg proizvođača električnih vozila BYD – trebalo bi da bude otvorena u Mađarskoj naredne godine.

Za Mađarsku, automobilska industrija je ekonomski motor zemlje. Velike subvencije i poreske olakšice privukle su moćne njemačke proizvođače automobila. Audi je izgradio fabriku u Đeru, Daimler-Benz fabriku Mercedesa u Kečkemetu, a BMW u Debrecinu. Automobilska industrija predstavljala je više od petine proizvodnje u Mađarskoj u 2023, u kojo je bilo zaposleno 884.000 radnika.

Kina i Mađarska su se tokom posjete kineskog predsjednika dogovorile da poboljšaju transportne veze, što bi pomoglo da se baterije nesmetano distribuišu na obližnja tržišta.

„Kao kritično čvorište u evropskoj automobilskoj industriji i lancu snabdevanja, Mađarska sa svojom jedinstvenom geografskom lokacijom… postaje idealno mjesto za kineske kompanije da puste korjene“, rekao je Alberto Vetoreti, partner u konsultantskoj firmi za poslovno upravljanje Dezan Shira & Associates.

Roba proizvedena u Mađarskoj, čak i uz učešće kineskih investicija, smatrala bi se mađarskom ako bi se proizvodila lokalnom radnom snagom, materijalima i kapitalom, rekao je Jayant Menon, viši saradnik na Institutu ISEAS-Yusof Ishak u Singapuru.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *