HE Dabar – radovi na izgradnji počinju 23. juna

Radovi na izgradnju HE Dabar počinju 23. juna, izjavio je premijer Republike Srpske, Radovan Višković.

Kad je riječ o ovogodišnjim investicijama, premijer Republike Srpske je rekao da će dugo očekivani početak radova na izgradnji značajnog hidroenergetskog kapaciteta hidroelektrane “Dabar” zvanično biti obilježen u petak, 23. juna i pomoći će u nastojanjima da se što je više moguće energije dobija iz “čistih” izvora.

“Očekuje nas i izgradnja hidroelektrane `Bistrica`, takođe značajnog novog objekta iz obnovljivih izvora, kao i početak izgradnja hidorelektrane `Mrsovo` i značajnih solarnih i vjetroelektrana, rekao je Višković u intervjuu za Srnu.

Energetska kriza, izazvana globalnim okolnostima, kojim smo posebno svjedočili prošle godine, dovela je i do ogromnog rasta interesovanja investitora za izgradnju novih solarnih i vjetroelektrana”, rekao je Višković.

Koncesije za solarne elektrane i vjetroelektrane

Trenutno, istakao je on, izdate su koncesije za solarne elektrane u ukupnoj snazi od 840 megavata u vrijednosti od 1,5 milijardi KM, a neke od tih investicija ući će u realizaciju već ove godine, zavisno od dinamike pripremnih radova i spremnosti investitora da uđu u izgradnju.

On je rekao da se može očekivati da ove godine počne izgradnja i dijela planiranih vjetroelektrana, a do danas je izdato sedam koncesija za izgradnju vjetroelektrana u snazi od čak 600 megavata, što je takođe vrijednost od nekih 1,5 milijardi KM.

Uskoro izgradnja fabrike gipsa u TE Ugljevik


Premijer Višković je rekao da očekuje da će izgradnja fabrike rigips ploča u Ugljeviku početi u najskorije vrijeme, budući da su sve potrebne odluke donijeli i Vlada Republike Srpske i menadžment Rudnika i Termoelektrane Ugljevik.

“Kineski partner je veoma zainteresovan za izgradnju ove fabrike. Spreman je da u ovaj projekat uloži više desetina miliona evra, te da zaposli stotinu novih radnika, što je izuzetno važno za dalji privredni razvoj ove regije”, rekao je Višković.

Uz Termoelektranu u Ugljeviku, on je rekao da će fabrika rigips ploča predstavljati jedan od najznačajnijih privrednih objekata sagrađenih na tom prostoru.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *