Fosilna goriva na rekordno niskom nivou u EU

Fosilna goriva su, u aprilu 2024. godine, po prvi put, obezbijedila manje od četvrtine električne energije u EU.

Udio električne energije proizvedene iz fosilnih goriva u Evropskoj uniji pao je na rekordno niskih 23 % u aprilu – što je pad od čak 22 % u odnosu na april 2023. godine, uprkos povećanju potražnja. Takođe, premašen je prethodni rekordno nizak nivo od 27 % iz maja 2023. godine, navodi se u izvještaju agencije Ember.

Istovremeno, rast vjetra i sunca, kao i oporavak hidroenergije doveli su do pada proizvodnje fosilnih goriva i povećali udio obnovljivih izvora u miksu električne energije na rekordnih 54 %.

Njemačka je zabilježila najveći pad proizvodnje električne energije iz fosilnih goriva u aprilu ove, u odnosu na prošlu godinu. Sedam termoelektrana zatvoreno je u zemlji krajem marta 2024. nakon što je njihovo zatvaranje odgođeno zbog energetske krize. Ukupno, električna energija iz fosilnih goriva pala je za 26 % u Njemačkoj, što predstavlja 32 % ukupnog pada u EU.

  • EU je dostigla veliku prekretnicu u tranziciji električne energije u aprilu 2024. Po prvi put, fosilna goriva proizvela su manje od četvrtine električne energije u EU u jednom mjesecu.

U Italiji je zabilježen drugi najveći pad od 24 %, što je rezultiralo još 15 % ukupnog smanjenja potrošnje električne energije iz fosilnih goriva u EU. Sljedeća je bila Španija, a zatim Francuska i Holandija.

Pad emisija uprkos rastu potražnje za električnom energijom

Potražnja za električnom energijom prolazi kroz blagi oporavak od prošlog oktobra. Porasla je za 0,4 % u prva četiri mjeseca ove godine u odnosu na 2023.

Rekordi postavljeni u aprilu najnoviji su dokaz dugoročnog trenda povećanja čiste proizvodnje i pada emisija u EU. Za prva četiri mjeseca 2024. godine, proizvodnja fosila u EU smanjena je za 18 % u odnosu na prethodnu godinu.

Do pada proizvodnje fosila došlo je uprkos kontinuiranom oporavku potražnje za električnom energijom, koja je porasla za 0,4% na godišnjem nivou u odnosu na januar-april 2023. U međuvremenu, proizvodnja vetra i sunca porasla je za 14% u odnosu na isti period prošle godine, sa povećanjem proizvodnje hidroelektrana za 25%.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *