Ford odustaje od potpunog prelaska na električne automobile u Evropi 2030.

Ford je još u februaru 2021. godine najavio planove za prodaju samo električnih putničkih automobila u Evropi od 2030. Međutim, sporije usvajanje električnih vozila nego što se očekivalo primorava kompaniju da revidira svoj početni plan.

Nova strategija naime ne isključuje prodaju vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem i u narednoj deceniji ukoliko bude dovoljno potražnje.

Automotive News Europe citira generalnog direktora Ford of Europe Martina Sandera koji kaže da bi SUS motor mogao da doživi 2030-te: „Ako vidimo veliku potražnju, na primer za plug-in hibridna vozila, mi ćemo ih ponuditi.“

Govoreći u Londonu ove nedelje na samitu o budućnosti automobila, Sander je priznao da je potražnja za električnim vozilima bila „blaža“ nego što je Ford prvobitno procenio, prenosi Autoblog.

Ford se poslednjih godina priprema za liniju potpuno električnih putničkih automobila. Prvo je prekinuo proizvodnju Mondea 4. aprila 2022. u fabrici u Valensiji, EcoSport je penzionisan u decembru 2022. godine iz fabrike u Krajovi u Rumuniji. Kompanija je takođe prekinula proizvodnju Fieste 7. jula 2023. u Kelnu, dok se minivan S-Max/Galaxy oprostio u aprilu 2023. kada su proizvedene poslednje jedinice u fabrici u Valensiji.

Tu nije kraj, sledeće godine poslednji Focus će sići ​​sa proizvodne trake u Sarlouisu u Nemačkoj. Ranije ovog meseca, Martin Sander je rekao za Autocar da je odluka da se Focus ukine 2025. godine konačna.

Što se tiče budućih planova, potpuno električna verzija Puma krosovera debituje kasnije ove godine. Puma Gen-E će se sklapati u fabrici u Krajovi u Rumuniji. Explorer EV na Volkswagenovoj MEB platformi ulazi u proizvodnju u junu u fabrici u Kelnu, a drugi Ford EV na VW platformi bi mogao da oživi naziv Capri.

Ford je preuzeo ogroman rizik tako što je uklonio neke od svojih najvažnijih modela, nadajući se da će EV-ovi uhvatiti popularnost. Potražnja za električnim automobilima se međutim hladi, što izaziva zabrinutost u vezi sa planovima kompanije. Konkurenti nisu povukli svoje tradicionalne SUS automobile, tako da ljudi koji traže benzince i dalje imaju mnogo izbora.

Ford je nedavno nagovestio da će od 2026. godine možda ponuditi i manje električne automobile, nakon što lansira porodicu od četiri električna SUV-a u Evropi.

Na pitanje da li u budućnosti postoji prostor za električne ne-SUV modele, šef kompanije u Evropi Martin Sander je rekao: „Definitivno.”

On je za Autocar rekao i ovo: „Postoje vrednosti koje su nas učinile uspešnim u poslednjih nekoliko godina, poput solidnog kvaliteta i vrednosti za novac. Ovo su osnovne vrednosti koje Ford ima širom sveta dugi niz godina. „Videćete drugačiji kvalitet u pogledu dizajna, enterijera, performansi i opreme.”

Sander je rekao da Ford još uvek „nije doneo odluku o budućim proizvodima nakon dva MEB proizvoda koja sada lansiramo”, misleći na Explorer i blisko povezani budući krosover Capri koji koriste modularnu EV platformu Volkswagen grupe.

Fordov ugovor o snabdevanju sa nemačkim gigantom bi mogao da mu omogući pristup novoj MEB Entry platformi Volkswagena ID.2, Škode Epiq i Cupre Raval za sopstveni kompaktni gradski EV veličine Fieste.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *