Rio Tintu 11 puta produžen rok za dopunu dokumentacije za iskopavanje litijuma u Srbiji

Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije je 11 puta, za dvije godine, produžilo rok kompaniji Rio Tinto, kako bi dopunila dokumentaciju za izdavanje odobrenja za iskopavanje litijuma.

Ovo je saopštio Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI).

Kompanija Rio Tinto već više od dvije godine pokušava da pribavi odobrenje za eksploataciono polje, dokument koji joj omogućava da započne sa iskopavanjem litijuma u Srbiji, uprkos tome što uz zahtjev nije priložila neophodnu dokumentaciju, navode u saopštenju.

“Kompaniji nedostaje Rješenje o određivanju obima i sadržaja studije o procjeni uticaja na životnu sredinu, koje je poništeno u januaru 2022. godine nakon što je donesena Uredba o prestanku važenja prostornog plana područja posebne namene za ovaj projekat”, naveo je RERI.

Podsjetili su da je tada iz Vlade saopšteno da je “stavljena tačka na projekat Riо Tinta u Srbiji” i da će svi nadležni organi bez odlaganja obustaviti sve postupke koji su započeti na osnovu pomenutog Prostornog plana i staviti van snage akte donete radi realizacije projekta.

Pravna savetnica iz RERI-ja Hristina Vojvodić rekla je da je Ministarstvo bilo dužno da zahtjev za eksploataciono polje odbije, jer ne postoje opravdani razlozi za produžavanje rokova.

“Rio Tinto ne posjeduje Rješenje o određivanju obima i sadržaja studije o proceni uticaja na životnu sredinu, jer je ono poništeno u januaru prošle godine. Iako je kompanija podnijela tužbu Upravnom sudu na odluku o poništaju, to ne predstavlja opravdani razlog za produženje roka za dopunu dokumentacije”, rekla je Vojvodić.

Organizacija RERI je u martu ove godine podnijela izjavu o stupanju u ovaj spor na strani Vlade Srbije.

Svoj interes organizacija je obrazložila brojnim nezakonitostima u sprovođenju postupka procjene uticaja na životnu sredinu, zbog kojih je, prethodno, u septembru 2021. godine i podnijela žalbu Vladi zahtijevajući da se on poništi.   

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *