Cijene stambenih nekretnina u Njemačkoj bilježe najveći pad do sada

Cijene stambenih nekretnina u Njemačkoj pale su za 9,9 odsto u drugom kvartalu 2023. godine, što je najveći pad u odnosu na prethodnu godinu od 2000. godine, kada je i počelo praćenje cijena stanova, saopštio je Njemački državni zavod za statistiku, Destatis.

Silazni trend počeo je prije godinu dana, sa porastom kamatnih stopa i rastom inflacijom, čime je stavljena tačka na dugi period jeftinog finansiranja, koje je prethodno podstaklo sektor nekretnina u Njemačkoj, navodi Destatis.

Međugodišnje cijene su značajno pale, kako u urbanim, tako i u ruralnim područjima, a najveći pad zabilježen je u gradovima, gdje su cijene u prethodnoj deceniji, snažno porasle.

U sedam velikih urbanih područja, uključujući Berlin, Hamburg i Minhen, cijene stanova u pale za 9,8 posto na godišnjem nivou, dok su porodične kuće bile 12,6 posto jeftinije, nego prije godinu dana.

Njemačka Bundesbank je u avgustovskom mjesečnom izvještaju upozorila da je “dramatično povećanje stope inflacije i troškova finansiranja u 2022. pogodilo njemačko tržište stambenih nekretnina u vrijeme kada je bilo precijenjeno”. Banka ocjenjuje da su stambene nekretnie bile precijenjena od 20 i 30 % u 2022. godini. “Podaci da su i dalje precijenjene mogli bi potencijalno značiti daljnje – moguće značajne – korekcije cijena,” saopštili su iz Bundesbanke.

Iako cijene nekretnina padaju, najveća evropska ekonomija suočava se sa ozbiljnom stambenom krizom. Od januara do jula, broj građevinskih dozvola za stanove pao je za 27,8 posto u odnosu na isti period prošle godine, prema zvaničnim podacima objavljenim ove sedmice.

Istovremeno, 20.7 odsto investitora u stanogradnji otkazalo je projekte u avgustu, navodi se u prema industrijskom istraživanju koje je sredinom septembra objavio institut ifo.

“Kao rezultat brzog rasta troškova gradnje i viših kamatnih stopa, brojni projekti koji su bili profitabilni početkom 2022. sada više nisu održivi”, rekao je Klaus Wohlrabe, voditelj istraživanja u ifo-u.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *