IEA: sukob na Bliskom istoku nije direktno uticao na naftne tokove

Svjetska proizvodnja nafte porasla je u septembru, zbog veće proizvodnje u Nigeriji i Kazahstanu, a sukob na Bliskom istoku nije direktno uticao na naftne tokove.

Ovo se navodi u najnovijem Izvještaju Međunarodne agencije za energiju (IEA).

Ipak, fjučersi sirove nafte ICE Brent porasli su za 4 dolara po barelu, nakon što je Hamas napao Izrael 7. oktobra, dok su trgovci ponovo procjenjivali geopolitičke rizike.

Cijena su se od tada stabilizovale, a cijena nafte Brent trenutno iznosi 87 dolara po barelu.

Podstaknuta rastom proizvodnje zemalja koje nisu članice organizacije OPEC+, globalna proizvodnja će biti povećana tokom 2023. i 2024. godine, do novih rekordnih nivoa, predviđa agencija.

Očekuje se da će prerada sirove nafte u rafinerijama porasti za 1,7 mb/d (miliona barela dnevno) u 2023. i za 1 mb/d 2024. godini.

Istovremeno, ukupna proizvodnja OPEC+ bi trebala opasti ove godine, iako bi se Iran mogao rangirati kao drugi najveći svjetski izvor rasta proizvodnje, nakon Sjedinjenih Država.

Kada je riječ o potražnji, IEA predviđa da bi globalni rast potražnje za naftom trebao usporiti u 2024. godini, jer oporavak nakon pandemije Covida prestaje, dok se ekonomska ekspanzija usporava, a poboljšanje energetske efikasnosti, takođe, utiče na upotrebu nafte.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *