Energetski sistem Srbije spreman za početak grejne sezone

Energetski sistem je spreman i obezbeđene su dovoljne količine energenata za početak grejne sezone u Srbiji, izjavila je ministarka Dubravka Đedović Handanović.

Ministarka je podvukla da je sve apsolutno spremno za početak grejne sezone, istakavši da su u sistemima daljinskog grejanja, prema dostavljenim izveštajima, izvršene sve neophodne pripreme i remonti proizvodnih i distributivnih mreža, kao i obezbeđene dovoljne količine energenata za početak grejne sezone.

Ona je dodala da je Republička direkcija za robne rezerve popunila svoje kapacitete kako bi u slučaju prekida lanaca snabdevanja energentima, sistemima daljinskog grejanja stavila na raspolaganje dovoljne količine.

Đedović Handanović je naglasila da su predstavnici resornog ministarstva u svakodnevnom kontaktu sa Udruženjem toplana i lokalnim samoupravama kako bi se otklonili određeni problemi sa nabavkom energenata, i podvukla da će se tokom cele grejne sezone pratiti rad toplana kako bi građani imali tople domove.

Ministarka je ocenila da je važno što uvodimo OIE u sisteme daljinskog grejanja i da će se građani od ove zime grejati na biomasu u tri opštine – Priboju, Malom Zvorniku i Novom Pazaru.

Ona je najavila da će sutra obići radove na izradnji nove toplane na drvnu sečku u Majdanpeku, koja bi trebalo da bude u funkciji u toku ove grejne sezone, čime će se i u ovoj opštini u potpunosti izbaciti mazut iz sistema daljinskog grejanja.

Proizvodnja električne energije stabilna

Prema njenim rečima, proizvodnja uglja u Kolubari i Kostolcu je stabilizovana, ali su potrebni dodatni napori i sredstva za otvaranje novih otkrivki i kopova jer su ležišta složenija nego ranije.

Remonti u EPS-u se privode kraju, na deponijama imamo 2,3 miliona tona uglja, što je dovoljno za više od 20 dana bez uvoza. U svakom slučaju, očekujemo da EPS energetske potrebe građana i privrede pokrije iz svoje proizvodnje i osigura bezbedno snabdevanje, rekla je Đedović Handanović.

Istovremeno, ona je naglasila da je u trećem kvartalu ove godine ostvaren visok udeo rudarstva i proizvodnje električne energije u rastu BDP-a u iznosu od 17 odsto, što znači da su jedan od najznačajnijih pokretača ekonomije Srbije i da je proizvodnja električne energije stabilna.

Procedura za status energetski ugroženog kupca maksimalno pojednostavljena

Ona je podsetila na to da je Vlada unapredila kriterijume za ostvarivanje statusa energetski ugroženog kupca kako bi omogućila većem broju domaćinstava da ostvare pravo na umanjenje računa do 50 odsto za električnu energiju, gas ili daljinsko grejanje.

Prema njenim rečima, najvažnije je to da je procedura maksimalno pojednostavljena, tako da je dovoljno predati samo jedan papir, odnosno zahtev u kojem se izjašnjavaju za koji vid energije žele da iskoriste olakšice.

Informativna kampanja je dala rezultate, ali apelujem na jedinice lokalne samouprave da pomognu građanima u procesu prijavljivanja. Trenutno se više od 72.000 građana prijavilo, ali radimo na tome da dodatno snizimo kriterijume kako bi još veći broj građana to učinio, zaključila je ona.

Racionalni potrošači dobiće umanjene račune

Đedović Handanović je, gostujući u jutarnjem dnevniku Radio-televizije Srbije (RTS), istakla da ukoliko građani smanje potrošnju za više od pet odsto u odnosu na isti mesec u prethodne dve godine, dobijaće umanjene račune za struju za 20 do 40 odsto narednih šest meseci.

Uz racionalnu potrošnju, iznos na računu za električnu energiju može biti manji čak i za polovinu.

Dubravka Đedović Handanović

Takođe, kako je objasnila, domaćinstvima će se obračunavati popust od pet odsto ukoliko učešće niže tarife u mesečnom obračunu uvećaju za najmanje pet odsto u odnosu na učešće niže tarife u obračunu za isti mesec prethodne godine.

Prema njenim rečima, to znači da, uz racionalnu potrošnju, iznos na računu za električnu energiju može biti manji i čak za polovinu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *