Globalno tržište nafte suočava se sa akutnom nestašicom – IEA

Tržište nafte bi se krajem ove godine moglo suočiti sa najoštrijim nedostatkom ponude u više od jedne decenije, zbog manje proizvodnje velikih proizvođača Saudijske Arabije i Rusije, upozorila je Međunarodna agencija za energiju (IEA).

“Značajan nedostatak ponude” može izazvati nestabilnost cijena na tržištu zbog nedovoljnih globalnih zaliha, navodi IEA. Očekuje se da će se tržišta nafte suočiti s deficitom od 1,2 miliona barela dnevno (bpd) u drugoj polovini godine, nakon što su Moskva i Rijad objavili planove za produženje smanjenja izvoza i proizvodnje do 2023. godine.

U međuvremenu, Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) je u posebnom izvještaju u utorak navela da bi manjak mogao dostići 3,3 miliona barela dnevno u četvrtom tromjesečju ako lideri grupe OPEC+ zadrže smanjenje proizvodnje.

Saudijsko-ruski savez se pokazuje kao veliki izazov za tržišta nafte – IEA

Prošle sedmice, Rusija je objavila da će produžiti svoje dobrovoljno smanjenje izvoza nafte za 300.000 bpd do kraja godine kako bi uravnotežila globalna tržišta nafte. Saudisjka Arabija je slijedila primjer i takođe produžila smanjenje proizvodnje od 1 milion barela dnevno do decembra.

Zalihe sirove nafte će biti ozbiljno iscrpljene do 2024. godine, čak i ako bi Moskva i Rijad ukinuli svoja ograničenja, izlažući cijene nafte “šokovima”, upozorila je IEA. Globalni referentni Brent porastao je u srijedu iznad 92 dolara po barelu, dok je američka nafta West Texas Intermediate (WTI) bila skoro 89 dolara po barelu.

„Tržište se zaista zaoštrava u drugoj polovini godine“, rekao je za Bloomberg Toril Bosoni, šef odjela za tržište nafte IEA-e. „Već u avgustu vidjeli smo da su globalne zalihe nafte pale za ogromnih 75 miliona barela, prema preliminarnim podacima.

Cijene nafte su porasle za više od 25% od kraja juna zbog sve veće globalne potražnje za gorivom i mogle bi skočiti iznad 100 dolara po barelu, prema prognozama JPMorgan Chase & Co. i RBC Capital Markets.

Izvor: RT

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *