G7 će postepeno ukinuti termoelektrane do sredine 2030-ih

Ministri Grupe 7 (G7) najrazvijenih zemalja dogovorili su vremenski okvir za postepeno gašenje termoelektrana, postavljajući sredinu 2030-ih kao cilj, što je potez koji su neki ekolozi pozdravili kao značajan, ali drugi smatraju “prekasnim”.

U saopštenju nakon sastanka G7, koji je održan u Torinu, navodi se posvećenost postepenom ukidanju proizvodnjE električne energije iz uglja u energetskim sistemima tokom prve polovine godine 2030-ih “ili u vremenskoj liniji koja je u skladu s održavanjem granice od 1,5°C porasta temperature na dohvat ruke, u skladu sa neto-nula planovima zemalja.

Ovo je prvi put da je G7 eksplicitno pomenula postupno ukidanje, ali sporazum je ostavio fleksibilnost zemljama koje se u velikoj mjeri oslanjaju na ugalj.

Pregovori oko fiksnog datuma su navodno bili nezgodni. Neke zemlje i mnogi ekolozi su se zalagali za ograničenje do 2030. godine, ali Japan, koji se u velikoj mjeri oslanja na ugalj – nije bio spreman da odredi tačan datum.

Analitičari ukazuju na činjenicu da se u saopštenju ne spominje gas, iako je najveći izvor globalnog povećanja emisije CO 2 u posljednjoj deceniji.

Njemačka, najveći evropski emiter gasova staklene bašte, ne želi da odustane od gasa, kao ni Italija, domaćin G7, koja ulaže u nova domaća gasna postrojenja.

S druge strane, ministri G7 su obećali da će povećati skladište baterija “više od šest puta” do 2030. godine, kako bi podržali električne mreže koje se napajaju obnovljivim izvorima energije.

Ministri su ponovno potvrdili opredijeljenost G7 iz 2023. godine da zajednički povećaju kapacitet vjetroelektrana na moru do 150 GW do 2030. i solarne kapaciteta na više od 1 TW do 2030. godine.

Takođe su se pozabavili pitanjem zagađenja plastikom usred burne debate o tome kako na najbolji način osmisliti sporazum za rješavanje tog problema.

U suštini debate se odvijala između toga da li se fokusirati na smanjenje proizvodnje ili na povećanje recikliranja.

Ministri su rekli da “teže” da smanje i, ako je potrebno, obuzdaju globalnu proizvodnju plastike, te su obnovili svoje obaveze da okončaju zagađenje plastikom do 2040. godine.

G7 okuplja Kanadu, Francusku, Njemačku, Italiju, Japan, Veliku Britaniju i SAD

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *