Klimatski aktivisti zabrinuti zbog podrške zemalja G7 investicijama u gas

Grupa sedam bogatih zemalja G7 vratila je podršku investicijama u gas, u svoje najnovije saopštenje, nazvavši to “privremenim” korakom, dok pokušavaju da se odvoje od ruske energije. To je potez za koji klimatski aktivisti smatraju da može da našteti klimatskim ciljevima.

Na aprilskom sastanku ministara za klimu G7 na kraju je dogovoreno, uprkos sukobima između Japana i evropskih zemalja, da investicije u gas “mogu biti prikladne da pomognu u rješavanju potencijalnih nedostataka na tržištu” nakon ruske invazije na Ukrajinu i poremećaja koji je izazvao na globalnim energetskim tržištima, prenosi Reuters.

Izjava čelnika G7 na samitu u japanskom gradu Hirošimi promijenila je jezik – koji je na kraju formulisala Njemačka, kažu izvori – kako bi se ponovo uključila ulaganja u gas, pri čemu je G7 rekao da je “neophodno da se ubrza postupno ukidanje naše zavisnosti od ruske energije”.

“Naglašavamo važnu ulogu koju povećane isporuke LNG-a (ukapljenog prirodnog gasa) mogu odigrati i priznajemo da ulaganja u sektor mogu biti primjerena kao odgovor na trenutnu krizu i za rješavanje potencijalnih nedostataka na tržištu plina izazvanih krizom”, navodi se u saopštenju.

Postepeno ukidanje bi se takođe oslanjalo na “uštedu energije i smanjenje potražnje za gasom” u skladu s klimatskim ciljevima iz Pariškog sporazuma i ubrzanje razvoja obnovljive energije, navodi se u dokumentu, nazivajući čistu energiju sredstvom energetske sigurnosti.

“Suočeni s hitnom potrebom za postupnim ukidanjem fosilnih goriva, ono što su lideri iznijeli na sto predstavlja odobravanje novog fosilnog gasa”, rekla je Tracy Carty, stručnjaki za globalnu klimatsku politiku u Greenpeace International-u.

Zvaničnici odbacuju kritike klimatskih aktivista

Zvaničnici njemačke vlade odbacili su te kritike, uz obrazloženje da su potrebna ulaganja da bi se pobjeglo od ruskog gasa i pronašla zamjena.

“Trebaju nam i neke gasne elektrane, ali ih treba izgraditi na način da i kasnije mogu raditi na zelenom vodoniku. Dakle, to je i investicija u čistu budućnost”, rekao je zvaničnik njemačke vlade.

Japan smatra LNG gorivom za tranziciju ka zelenijoj ekonomiji, a Njemačka, nekada najveći kupac gasa u Moskvi, morala je povećati svoja ulaganja u gasnu infrastrukturu nakon što je ruska invazija na Ukrajinu dovela do smanjenja isporuka.

„U izuzetnim okolnostima ubrzanog smanjenja naše zavisnosti od ruske energije, javno podržana ulaganja u gasni sektor mogu biti prikladna kao privremeni odgovor“, navodi se u subotnjem saopštenju.

Bez pojašnjenja šta “privremeno” znači, u dokumentu se navodi da bi takve investicije trebale biti u skladu sa klimatskim ciljevima i integrisane u razvoj niskougljičnog i obnovljivog vodonika.

G7 se obavezao da će postići cilj nulte emisije gasova sa efektom staklene bašte do 2050. godine i ograničiti globalno zagrijavanje na 1,5 stepena Celzijusa.

“Držimo se svojih ciljeva u 2030. i 2045. Dakle, ako sada sagorijevamo više uglja ili plina, morat ćemo proizvoditi manje CO2 u godinama koje dolaze”, rekao je zvaničnik njemačke vlade.

Maks Loson, šef politike nejednakosti u aktivističkoj grupi Oxfam, rekao je da je G7 zadržao prostor za nova ulaganja u fosilni gas koristeći ruski vojni sukob sa Ukrajinom “kao izgovor”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *