EU treba 8 puta više punjača za električna vozila godišnje

Evropskoj uniji potrebno je instalisanje 8 puta više punjača za električna vozila godišnje do 2030. godine, kako bi ispunila svoje klimatske ciljeve.

Ovo se navodi u najnovijem izvještaju Evropske asocijacije proizvođača automobila (ACEA) .

Udruženje je saopštilo da je prodaja električnih vozila (EV), porasla tri puta brže od instalisanja punjača u 27 zemalja EU od 2017. godine.

ACEA je saopštila da bi dostizanje 8,8 miliona punjača do 2030. zahtijevalo instalisanje 22.000 svake sedmice, što je osam puta više od sadašnje stope, dok Evropska komisija procjenjuje da će do iste godine biti potrebno samo 3,5 miliona.

U izvještaju se naglašava da pouzdana EV infrastruktura igra ključnu ulogu u podsticanju većeg usvajanja električnih automobila, što je kritičan korak u ispunjavanju cilja EU da se postigne karbonska neutralnost do 2050. godine.

“Potrebno nam je masovno usvajanje električnih automobila na tržištu u svim zemljama EU kako bismo postigli ambiciozne evropske ciljeve smanjenja CO2,” rekla je Sigrid de Vries, direktorica ACEA u saopštenju za medije. “Ovo se neće dogoditi bez široke dostupnosti javne infrastrukture za punjenje u cijelom regionu.”

Evropski zakon o klimi, koji je usvojen 2021. godine, nalaže državama članicama da smanje emisije stakleničkih gasova za minimalno 55 % do 2030. godine, u odnosu na nivoe iz 1990. godine, s krajnjim ciljem postizanja klimatske neutralnosti do 2050., što znači neto nultu emisiju stakleničkih gasova.

Nešto više od 150.000 javnih punjača dodano je u cijeloj EU prošle godine, što je u prosjeku iznosilo manje od 3.000 instalacija tjedno i dovelo do ukupnog broja na nešto više od 630.000 .

Prodaja električnih automobila u EU rasla je tri puta brže od postavljanja punjača između 2017. i 2023. godine, pokazuje izvještaj ACEA-e. Gledajući unaprijed, EU treba osam puta više punjača godišnje do 2030.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *