Evropa troši skoro 800 milijardi evra na zaštitu od energetske krize

Trošak evropskih zemalja radi zaštite domaćinstava i kompanija od računa za energiju porastao je na skoro 800 milijardi evra.

Zemlje Evropske unije, od septembra 2021. godine do sada, izdvojile su 681 milijardu evra za energetsku krizu. Velika Britanija izdvojila 103 milijarde evra, a Norveška 8,1 milijardu evra od septembra 2021. godine, prema analizi nezavisne organizacije Bruegel.

To ukupno iznosi 792 milijarde.

Njemačka je na vrhu liste potrošnje, izdvojila je skoro 270 milijardi evra – suma koja je nadmašila sve druge zemlje.

Slijede Velika Britanija, Italija i Francuska, od kojih je svaka potrošila manje od 150 milijardi evra. Većina država EU potrošila je samo dio toga.

Kada se uporedi trošak po glavi stanovnika (per capita) najviše su potrošili Luksemburg, Danska i Njemačka.

Potrošnja koju su zemlje namijenile na energetsku krizu sada je u istom nivou kao i EU fond za oporavak od COVID-19 od 750 milijardi evra.

Ažuriranje troškova za energiju dolazi u trenutku kada zemlje raspravljaju o prijedlozima EU za dalje ublažavanje pravila o državnoj pomoći za projekte zelene tehnologije. Evropa tako nastoji da se takmiči sa subvencijama u Sjedinjenim Državama i Kini.

Međutim, ti planovi su izazvali zabrinutost, u nekim državama EU, zbog bojazni da bi veća državna pomoći poremetilo unutrašnje tržište unije.

Njemačka se suočila s kritikama zbog svog ogromnog paketa energetske pomoći, koji daleko nadmašuje ono što druge zemlje EU mogu da priušte.

Bruegel je naveo da su vlade većinu podrške usmjerile na neciljane mjere za obuzdavanje maloprodajnih cijena, koje potrošači plaćaju za energiju, poput smanjenja PDV-a na benzin ili ograničenja maloprodajnih cijena električne energije.

Zbog toga ova organizacija smatra da je potrebna promjena, jer državama ponestaje fiskalnog prostora za održavanje tako širokog finansiranja.

Izvor: Euractiv

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *