Crna Gora: za ljetnju sezonu potrebno 5.000 stranih radnika

Po procjenama turističke privrede, za ovu sezonu u Crnoj Gori biće neophodno angažovanje oko 5.000 stranih radnika iz regiona i dalekih destinacija.

Krajnji rok za angažovanje radnika sa dalekih destinacija za ovogodišnju ljetnju sezonu je sredina maja – poručila je sekretarka Odbora Udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore Sanja Marković.

Ona je za Pobjedu izjavila da su na nedavnom sastanku sa predstavnicima Vlade apelovali na nadležne institucije da privrednici što prije dobiju odgovore na već aplicirane zahtjeve za vizu D.

Viza i procedura

Viza za duži boravak (viza D) izdaje se strancu koji namjerava da boravi u Crnoj Gori duže od 90 dana, radi obavljanja poslovnih aktivnosti, odnosno rada ili vršenja službe u stranim diplomatsko-konzularnim predstavništvima i predstavništvima međunarodnih organizacija, akreditovanim u Crnoj Gori, ali ne duže od 180 dana u vremenskom periodu od jedne godine, računajući od dana prvog ulaska.

Ova viza može se izdati ako stranac posjeduje garantno, odnosno pozivno pismo fizičkog ili pravnog lica ili drugi dokaz da će to fizičko ili pravno lice snositi troškove njegovog boravka u Crnoj Gori, uključujući i troškove smještaja i izdržavanja, kao i troškove napuštanja Crne Gore.

Problem radne snage je gorući problem ove sezone i Privredna komora tim povodom poziva poslodavce da predaju potpunu dokumentaciju prilikom apliciranja i da iskoriste mogućnost koju daje regulativa da zahtjev za izdavanje dozvole za privremeni boravak i rad može podnijeti i poslodavac u mjestu namjeravanog boravka stranca.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *