Kina uzvraća udarac – antidamping istraga protiv uvoza hemikalija iz EU i SAD

Kina je saopštila da je pokrenula antidamping istragu o uvozu važne hemikalije iz Evropske unije, Sjedinjenih Država, Tajvana i Japana.

Poliformaldehidni kopolimer, plastika koja se široko koristi u elektronici i automobilima, prodaje se po nepravedno niskoj cijeni u Kini, što nanosi štetu domaćim kompanijama, saopštilo je kinesko Ministarstvo trgovine. Istraga je rezultat zajedničke prijavu šest proizvođača iz Kine, koja je podnesena prošlog mjeseca, navodi ministarstvo.

Istraga će trajati godinu dana, ali bi mogla biti produžena za šest mjeseci, saopštilo je ministarstvo trgovine.

Istraga je uslijedila nakon niza sličnih istraga Evropske unije o kineskim subvencijama za njenu industriju.

Prošlog mjeseca, EU je pokrenula istragu kineskog tržišta medicinskih uređaja zbog navodne nepoštene prakse nabavke. Peking je ocijenio da istraga predstavlja “protekcionizam” i upozorio da će naštetiti imidžu EU. Evropska komisija je u nakon toga pokrenula ai ntidampinšku istragu o ravno valjanim proizvodima od gvožđa ili čelika limom iz Kine.

Istovremeno, SAD su uvele carine od 100% na kineska električna vozila, što je četiri puta više od prethodnih, ali i druge kineske proizvode. Kinesko ministarstvo trgovine je navelo da će ta odluka “ozbiljno uticati na atmosferu za bilateralnu saradnju”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *