Lopare: energetska tranzicija uz pomoć solarne energije

Načelnik opštine Lopare Rado Savić i član upravnog odbora Centra za održivu energetsku tranziciju /RESET/ Damir Miljević potpisali su sporazum o saradnji na sprovođenju procesa energetske tranzicije u ovoj lokalnoj zajednici. Miljević je rekao da RESET i opština Lopare kreću u novu fazu, nakon saradnje tokom prethodne dvije godine.

“Odlučili smo da konkretizujemo aktivnosti u oblasti razvoja solarne energije, a prva od njih biće mapiranje solarnog potencijala na području ove opštine”, rekao je Miljević novinarima nakon potpisivanja sporazuma.

On je naveo da će RESET i ova lokalna zajednica raditi na izradi idejnih rješenja i projekata, a zatim i na finansiranju i izvođenju radova i instalacija obnovljivih izvora energije.

Savić je izrazio želju da opština Lopare na vrijeme pokrene projekte u vezi sa solarnom energijom u procesu energetske tranzicije.

“U prvom krugu ćemo uraditi pregled svih javnih objekata i krovnih površina na kojima se mogu instalirati solarne elektrane, a zatim ćemo, kada se napravi akcioni plan, imati konkretne aktivnosti na njegovoj realizaciji i izgradnji elektrana”, rekao je Savić.

On je zaključio da će se ubrzano razvijati i šeme za podsticaje kako bi se solarni sistemi postavljali na privatne proizvodne i stambene objekte.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *