Evropa se zagrijava brže od bilo kojeg drugog kontinenta

Evropa se zagrijava brže od bilo kojeg drugog kontinenta i vrlo je ranjiva na sve veće rizike povezane s klimatskim promjenama.

Ovo se navodi u izvještaju Svjetske banke i Evropska komisije “Economics for Disaster Prevention and Preparedness” (Ekonomija za sprečavanje katastrofa i pripravnost), 

Od 1980. do 2022. godine, vremenski i klimatski događaji širom EU izazvali su ukupne gubitke od oko 650 milijardi evra ili oko 15,5 milijardi evra godišnje

2023. godina je bila najtoplija godina u istoriji sa katastrofama širom Evrope, koje su koštale više od 77 milijardi evra.

Predviđeni troškovi nedjelovanja u scenariju visokog zagrijavanja mogli bi dostići 7 % BDP-a EU.

Studija otkriva da procijenjeni trošak klimatske adaptacije varira između 34 i 110 evra po osobi godišnje. Konkretno u EU, troškovi prilagođavanja klimatskim promjenama do 2030-ih mogli bi biti između 15 milijardi evra i 64 milijarde evra godišnje, zbog čega bi sredstva za finansiranje prilago]avanja trebala iznositi između 0,1 i 0,4 posto BDP-a EU-a.

Poplave, zemljotresi, klizišta i oluje, šumski požari i suše, ekstremni toplotni rizici stvaraju dodatni pritisak na već ograničene budžete za reagovanje i oporavak. Veličina potencijalnog jaza u finansiranju zbog velikih zemljotresa i poplava varira između 13 i 50 milijardi evra .

Ako se dogodi suša ili šumski požar, u godini u kojoj se već dogodio veliki zemljotres ili poplava, ne bi bilo raspoloživih sredstava na nivou EU za odgovor na šumski požar ili sušu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *