Američka kompanija First Solar postala najvrijedniji proizvođač solarne opreme na svijetu

Američka kompanija, First Solar postala je najvrijedniji svjetski proizvođač solarne opreme, po prvi put nakon 2018. godine.

Vrijednost ove kompanije na berzi dostiglo je 21,15 milijardi dolara. Rast od 1,5 % omogućio je kompaniji sa sjedištem u Arizoni da pretekne kineski Sungrow Power Supply Co., čije su dionice pale za 4,2% u petak u Shenzhenu, a vrijednost dostigla 20,85 milijardi dolara.

Ovo je prvi put od 2018. da kineska kompanija nije bila najvrijedniji proizvođač solarne opreme. Kina dominira globalnom proizvodnjom solarnih panela i kontroliše više od 80% u svakom koraku lanca snabdevanja.

Međutim, kineska ekspanizija došla je na naplatu. jer su kapaciteti premašili globalnu potražnju, što je dovelo do pada cijena i smanjenja profita. Longi Green Energy Technology, još jedan vodeći kineski proizvođač, ostvario je neto gubitak od 2,35 milijardi juana (325 miliona dolara) u prvom kvartalu nakon profita od 3,64 milijarde juana u istom periodu 2023.

Kineski solarni giganti takođe su sve više na geopolitičkom nišanu, a lideri iz SAD-a i Njemačke kritiikuju preveliki kineski kapacitet koji zaustavljanja razvoj lanaca snabdijevanja u drugim dijelovima svijeta. SAD su najavile veće carine na kineske solarne panele i druge poteze osmišljene da podstaknu američke proizvođače.

First Solar, najveći američki proizvođač solarnih panela, glavni je korisnik ovih akcija. Svoje panele prodaje u SAD-u, gdje su cijene gotovo trostruko više od svjetskog prosjeka zbog carina na kineske proizvode. S duge strane, planovi proširenja će biti subvencionisani Zakonom o smanjenju inflacije, koji je uvela američka administracije. 

Naravno, tržišna vrijednost je samo jedan od načina mjerenja kompanija. Prema većini drugih parametara, uključujući i onaj od vitalnog značaja za proizvodnju dovoljno čiste energije za borbu protiv klimatskih promjena, First Solar još mora da sustigne svoje kineske proizvođače. Kompanija je proizvela 12 gigavata panela 2023. godine, u poređenju sa 79 gigavata koliko je proizveo Jinko Solar Co. 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *