Usvojiti Integrisani energetski i klimatski plan BiH do kraja godine

Do kraja godine neophodno je usvojiti Integrisani energetski i klimatski plan BiH u koordinaciji nadležnih institucija na svim nivoima vlasti.

Ovo je usaglašeno na sastanku direktora Sekretarijata Energetske zajednice, ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i entitetskih ministara energetike u Sarajevu.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac razgovarao je sa direktorom Sekretarijata Energetske zajednice Arturom Lorkovskim, koji je pohvalio aktivnosti institucija Republike Srpske na donošenju regulativa u vezi sa sertifikatima o porijeklu iz obnovljivih izvora energije, koji će omogućiti da sertifikati izdati od Regulatorne komisije za energetiku Srpske budu priznati i trgovani na tržištu EU.

Košarac je informisao Lorkovskog o aktivnostima na organizovanju sastanka Ministarskog savjeta Energetske zajednice koji će početkom jula biti održan u Banjaluci.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o preuzetim obavezama iz Trećeg energetskog paketa sa fokusom na Zakon o regulatoru električne energije i prirodnog gasa, prenosu i tržištu električne energije u BiH.

Tema današnjih razgovora bila je i uspostavljanje Sistema za trgovanje emisijama EU, kao i EU Mehanizma za prekogranično prilagođavanje karbona (CBAM).

Na sastanku su definisane buduće aktivnosti nadležnih institucija na svim nivoima vlasti u BiH koje korespondiraju sa Planom rasta, te programom rada Savjeta ministara u kojem nije predviđeno usvajanje zakona o gasu na nivou institucija BiH.

Košarac je pokrenuo pitanje otvaranja pristupa EU fondovima u sektoru energetike, nakon čega je direktor Sekretarijata Energetske zajednice potvrdio da će ovi fondovi biti otvoreni za BiH, po uzoru na druge zemlje članice EU.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *