Novi klimatski ciljevi EU: smanjenje štetnih gasova za 90% do 2040.

Novi plan Evropske komisije za 2040. uključuje izuzetno ambiciozne ciljeve za smanjenje emisija stakleničkih gasova, od oko 90% u odnosu na nivoe iz 1990. godine.

Primjer koliko su ambiciozne ovi brojevi pokazuje i činjenica da je cilj za 2030. godinu smanjenje gasova za 55%, u odnosu na nivoe iz 1990. godine.

Očekuje se da će procjene biti predstavljene u junu, kako bi u prvom kvartalu 2024. godine bile uključene u klimatsku mapu puta za narednu deceniju, kada bi obnovljivi izvori energij (OIE) trebali da dominiraju.

Planovi, u kojima je dominacija OIE do 2040. godine apsolutna, baziraju se na modelima istraživačkog instituta „E3M Lab“ iz Grčke, pod vođstvom profesora Pantelisa Kaprosa, prenosi grčki portal energypress.

Iako su još u obradi, brojke koje su do sada dostavljene Evropskoj komisiji, govore o smanjenju gasova staklene bašte od 82% do 88% do 2040. godine.

Ovi ambiciozni ciljevi mogu da budu postignuti samo ako obnovljivi izvori energije dostignu preko 80% proizvodnje električne energije u EU.

Odnosno, vjetar, sunce, vodonik i bilo koji drugi čisti oblik energije, trebaju da bude dominantani oblici energije u Evropi, potpuno eliminišući fosilna goriva, koja će biti zamijenjena sintetičkim. 

Nova uredba će postaviti obavezujuće ciljeve za smanjenje emisije gasova staklene bašte, uključujući sektore kao što su transport, poljoprivreda i upravljanje otpadom. Oko 60% ukupnih emisija u EU dolazi iz ovih sektora.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *