U Srbiji trenutno više od 1.300 prozjumera

Broj kupaca-proizvođača električne energije (prozjumera) u Srbiji se, u poslednjih šest mjeseci, utrostučio i sada ih je više od 1.300, a ukupna snaga ovih elektrana iznosi oko 15,5 megavata. Ovo je izjavila ministarka energetike i rudarstva Srbije Dubravka Đedović.

Dodala je da posebno ohrabruje velika zainteresovanost za programe subvencija za povećanje energetske efikasnosti u domaćinstvima i za dobijanje statusa kupaca-proizvođača.

Ona je istakla da su usvajanjem izmjena zakona o korišćenju OIE stvoreni uslovi za uvođenje novih kapaciteta za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, te da će investitori imati neophodnu sigurnost i predvidljivost da planiraju svoje projekte uz jasna pravila kad je reč o odgovornosti za balansiranje novih kapaciteta iz OIE, prije svega za komercijalne projekte.

Srbija ima ambicije da postane punopravna članica EU, što znači da pratimo viziju članica EU da do 2050. izađemo iz uglja, odnosno da dekarbonizujemo naš energetski sektor. Nemamo „čarobni štapić” da preko noći dve trećine električne energije koju dobijamo iz uglja zamenimo drugim izvorima, za to će biti potrebne godine i ogromna sredstva, i zbog toga je planiranje ključno za uspešnu energetsku tranziciju, rekla je Dubravka Đedović.

„U skladu sa tom vizijom planiraćemo razvoj našeg energetskog sektora, na čemu radimo kroz izradu nove Strategije razvoja energetike do 2040. sa projekcijama do 2050. i Integrisanog nacionalnog plana za energetiku i klimu, za koji očekujemo da bude usvojen u toku ove godine. Naši ciljevi biće ambiciozni ali realni, kako bismo obezbedili da imamo sigurnost snabdevanja i da naš proces energetske tranzicije bude finansijski održiv i socijalno pravedan za rudarski sektor i sve zaposlene u tom sektoru”,  rekla je Đedović na otvaranju „Beogradskog energetskog foruma”.

Ona je rekla da je udio od 45 % OIE realan cilj kad je riječ o učešću obnovljivih izvora u proizvodnji električne energije, dok bi kod finalne bruto potrošnje cilj trebalo da bude između 30 i 40 %, što zavisi od mnogo faktora i modela energetskog scenarija.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *