Energetska zajednica Srbiju označila kao lidera u energetici

Energetska zajednica je Srbiju označila kao lidera u energetici prošle godine pre svega zbog pokretanja reformi u energetskom sektoru ali i procesa dekarbonizacije, izjavila je danas ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović.

Ona je na konferenciji “Beogradski energetski forum” koju organizuje portal Balkan Green Energy News istakla da će postignuti rezultati biti predstavljeni i nadležnom odboru Skupštine Srbije i ocenila da je u prethodne dve godine urađeno više nego u prethodnih 10 godina.

“Započeli smo dugo odložene reforme kada je u pitanju energetski sektor pre svega Elektroprivrede Srbije, pa je tako urađena i finansijska, ali i proizvodna konsolidacija EPS-a”, rekla je ona.

Izvoz struje veći, uvoz manji

Navela je da je Srbija 2023/24 ako se gleda maj na maj u odnosu na 2022/23. godinu uvezla 1,2 miliona megavat časova struje manje a izvezla 500.000 megavat časova više.

Dodala je da su urađeni neki kapitalni projekti kao što je odsumporavanje dimnih gasova u TENT-u A u Obrenovcu, da je završena gasna interkonekcija Srbija-Bugarska, kao i revitalizacija HE Đerdap 1, čime se dobilo novih 100 megavata zelene struje.

Nedavno nam je stigla dobra vest kada je u pitanju dalji razvoj i priprema projekta RHE Bistrica jer je Vlada Japana formalizovala odluku da nastavi sa procesom odlučivanja o finansiranju Bistrice. To je prva pozitivna odluka kada je ovaj projekat u pitanju, a mi ćemo nastaviti sa pripremom tehničke dokumentacije i nadam se da žemo već sledeće godine moći da krenemo sa pripremnim radovima, rekla je ministarka.

Planirano ulaganje 440 miliona evra u distributivnu mrežu

Kada je reč o distributivnoj i prenosnoj mreži, istakla je da su na ovim mrežama pokrenuta najveća ulaganja do sada.

Planirano ulaganje u distributivnoj mreži je veće od 440 miliona evra, nešto je već urađeno a reč je pre svega o ugradnji 200.000 pametnih brojila. Ugradnja se nastavlja i cilj nam je da u narednom periodu imamo 520.000 instaliranih pametnih brojila, naglasila je ona.

Istakla je da se zamenjuju i trafostanice, a reč je o 723 trafostanice širom Srbije od čega je pet velikih već zamenjeno a zamena 11 je u toku i biće gotova do avgusta ove godine.

To će, prema njenim rečima, značajno poboljšati snabdevanje električnom energijom građana Srbije i smanjiti prekide u napajanju strujom.

Govoreći o planovima za naredni period, rekla je da će, između ostalog, biti završen i projekat odsumporavanja na TENT B i da će Srbija time postići da 90 odsto proizvedene energije iz termoelektrana bude po evropskim standardima.

Đedović Handanović je navela da će se i dalje raditi na reformama u energetskom sektoru i obezbeđivanju energetske bezbednosti zemlje i najavila da će danas zajedno sa premijerom Milošem Vučevićem obići gasno skladište u Banatskom Dvoru gde će se razgovarati o proširenju tog projekta.

Na konferenciji u Beogradu učestvuje oko 500 učesnika iz 30 zemalja, a među njima su i ministar energetike i rudarstva u Vladi Republike Srpske Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva u Vladi Crne Gore Saša Mujović a očekuje se dolazak i ministra spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *