Zajedničkim naporima pronaći rješenje za projekat HE Buk Bijela

Ministar energetike i rudarstva RS, Petar Đokić izrazio je nadu da će zajedničkim naporima ministara RS, Srbije i Crne Gore biti nađeno rješenje koje će otkloniti zastoj na realizaciji projekta HE Buk Bijela.

Đokić je rekao da Republika Srpska ima čvrtsu volju da riješi otvorena pitanja sa državama u regionu, kao što je pitanje Bilećkog jezera i naknade za potopljeno zemljište sa Crnom Gorom.

On je ovo izjavio na regionalnoj konferenciji “Beogradski energetski forum”, koji je okupio oko 500 učesnika iz 30 zemalja.

“Želimo unaprijediti interkonekcije prema Crnoj Gori i Srbiji, kako bi svi investitori koji će izgraditi energetske objekte imali mogućnost nesmetanog toka energije. Uvjeren sam da ćemo na taj način znatno poboljšati efikasnost u radu svih objekata i osigurati normalno, bezbjedno, stabilno snabdijevanje svih naših kupaca”, rekao je Đokić.

“Naš je plan da do 2030. godine imamo izgrađeno i na mreži pušteno 1.200 megavata. U prethodnom periodu smo uradili mnogo na pripremi za takve objekte i ja sam radostan činjenicom da se danas odvijaju aktivnosti na nekoliko lokaliteta u Srpskoj. Gradi se hidroelektrana `Dabar`, mali sistem hidroelektrana na rijeci Bistrici, hidroelektrana `Volujak`, solarna elektrana Bileća, hidroelektrana `Buk Bijela`”, rekao je Đokić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *