Gubici na elektro mreži u Srbiji i dalje visoki u odnosu na Evropu

Gubici na elektro mreži u Srbiji i dalje su visoki u odnosu na Evropu, izjavila je ministarka energetike i rudarstva Srbije, Dubravka Đedović Handanović.

„Gubici na našoj mreži u prethodnim godinama su iznosili između 11 i 13 % u proseku, a to je i dalje visok nivo u odnosu na Evropu. Naš cilj je da te gubitke u narednim godinama svedemo na 8 %, što je prihvatljivo u našim uslovima”, izjavila je ministarka.

Ona je, na Međunarodnoj stručnoj konferenciji „Kako pametna digitalna brojila unapređuju merenje potrošnje električne energije i unapređuju energetski sistem” u organizaciji Energije Balkana, rekla da u prethodnom periodu nije bilo dovoljno ulaganja, ali da ćemo ove godine imati najveća ulaganja u poslednjih 30-40 godina u našu niskonaponsku i srednjenaponsku mrežu.

Do 2030. godine biće zamenjeno najmanje 80 % starih brojila u Srbiji

Elektrodistribucija Srbije (EDS) počela je sa projektima modernizacije merne infrastrukture u cilju zamene do kraja ove decenije najmanje 80 odsto postojećih starih brojila, pametnim digitalnim brojilima.

„Zamena ovih brojila će dodatno doprineti da se smanje gubici na mreži, a to pre svega znači i racionalniju potrošnju električne energije, ali i očuvanje životne sredine”, kazala je Đedović Handanović.

Prema njenim rečima, ugradnja ovih brojila ima značajnu ulogu i kod kupaca-proizvođača, odnosno svih onih domaćinstava koji iz obnovljivih izvora energije proizvode struju za sopstvenu potrošnju.

Ministarka je navela i podatak da je trenutno na mreži oko 3,78 miliona brojila i da je do sada bilo negde oko 157.000 pametnih brojila, a to je nešto manje od 4 odsto.

(agencije)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *