Njemačka: nedostatak kvalifikovane radne snage otežava proizvodnju

Nedostatak kvalifikovane radne snage u Njemačkoj otežava proizvodnju i tako umanjuje njenu vrijednost.

Njemačke kompanije mogle bi proizvesti dodatnih 49 milijardi evra vrijedne robe i usluge u 2024. godini, ako bi zadovoljile potrebe za kvalifikovanom radnom snagom.

Dodatak od oko 573.000 kvalifikovanih radnika povećao bi proizvodni potencijal za oko 1,1 procentni poen, navodi se u dokumentu koji je objavio Institut za ekonomska istraživanja iz Kelna (IW).

Do 2027. nova vrijednost mogla bi iznositi čak 74 milijardi evra, izračunali su autori, koristeći ekstrapolacije za utvrđivanje razlike u kvalifikovanoj radnoj snazi.

Za razliku od stvarnog proizvodnog rezultata, proizvodni potencijal je procjena proizvodnje koja bi bila moguća u punom kapacitetu.

Ekonomisti IW-a su uočili konzervativnu prirodu njihove računice, koja pretpostavlja da svaka nezaposlena osoba odgovarajuće kvalifikacije u Njemačkoj nađe posao.

To u stvarnosti nije slučaj, a “stvarni troškovi nedostatka kvalifikovane radne snage će vjerovatno biti znatno veći”, kažu autori, koji su i na drugim mjestima jednako oprezni u svojim proračunima.

U svakom slučaju, jaz je značajno porastao od 2010. godine.

Prema mišljenju stručnjaka IW-a, ključna poluga za smanjenje nedostatka kvalifikovane radne snage je kvalifikovanija imigracija. Nedavno revidirani njemački Zakon o imigraciji kvalifikovane radne snage kreirao je takve mogućnosti.

Dodatne ustanove za brigu o djeci pomogle bi da se više žena zaposli, kao i promjene u oporezivanju bračnih parova. Pozitivno bi se odrazilo i olakšanje zapošljavanja starijih, navodi list.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *