Energetska tranzicija u BiH košta 15 milijardi maraka

Energetska tranzicija u BiH košta 15 milijadi maraka, a u ovom trenutku BiH nema taj novac.

Ovo je izjavio ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić , koji je učestvovao na Simpoziju energetike u Budvi,

“Nema ga ni Republika Srpska, nema ga ni Federacija BiH. Drugo, u procesu se suočavamo sa potrebom zbrinjavanja ljudi u regionima gdje se danas eksploatiše ugalj za proizvodnju električne energije. Ako će se to napuštati negdje poslije 2050. godine, šta da radite sa tim regionima, šta da radite sa ljudima u tim regionima. Mi iz Republike Srpske takav proces tranzicije ne možemo prihvatiti, da kroz njega na taj način prolazimo”, istakao je Đokić.

Đokić je da je energetska tranzicija Republike Srpske finansijski zahtjevan proces koji je moguće provesti jedino uz finansijsku podršku EU.

“Postojeće elektroprivrede svih država, to je danas rečeno, nisu u stanju da budu nosioci takvog procesa i nemoguće je očekivati da će doći u priliku, niti države u kojima su organizovane, da one iz svojih izvora, iz budžeta, osiguraju sredstvo za tranziciju”, rekao je Đokić.

On je naveo da je energetska tranzicija, kao jedan zahtjevan i skup proces, moguća ukoliko Evropa i njene financijske institucije osiguraju sredstva za tu tranziciju.

On je rekao da Republika Srpska očekuje ozbiljniju i značajniju finansku podršku, ali bez uslova koji bi bili političkog karaktera.

Projekti vrijedi 4,3 milijarde u RS

Đokič je naveo da je Republika Srpska postala investiciono veoma zanimljivo područje sa velikim brojem investitora i investicija.

“Oko 4,3 milijarde u ovom času se u Republici Srpskoj ili investira ili se priprema, ili je u toku razvijanje projekata te vrijednosti, što Republiku Srpsku čini vrlo vidljivim, progresivnim subjektom energijske tranzicije i energijskog razvoja u ovom trenutku u regionu”, naglasio je Đokić.

On je naveo da su aktuelne dvije velike investicione aktivnosti u regionu, a to su energetika i saobraćaj.

“Možemo govoriti o energeticiji i saobraćaju, to je prenos električne energije, ulaganje u prenosne kapacitete. Cilj je da svoju energiju, koju ćemo dobijati u narednom periodu iz obnovljivih izvora, možemo transportovati, prenijeti je u druge regione izvan Republike Srpske”, rekao je Đokić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *