Republika Srpska prati trendove u oblasti energetske tranzicije

Republika Srpska prati sve aktuelne trendove u oblasti energetske tranzicije i, u skladu sa ustavnim nadležnostima, godinama unazad kontinuirano ispunjava obaveze iz Ugovora o osnivanju Energetske zajednice i drugih međunarodnih dokumenata.

Ovo je rekao ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, tokom razgovora sa šefom delegacije Evropske unije u BiH Johanom Satlerom, saopšteno je iz ovog ministarstva.

Ministar Đokić je ambasadoru Satleru predstavio prioritetne aktivnosti koje Vlada i Ministarstvo energetike provode po pitanju reforme energetskog sektora i realizacije konkretnih energetskih projekata u oblasti zelene energije.

Prema njegovim riječima, u prethodnih par godina načinjen je veliki iskorak i napredak u pogledu usklađivanja domaćeg zakonodavstva sa evropskim, za šta je od strane evropskih partnera i Sekreterijata energetske zajednice data visoka i pozitivna ocjena.

Sagovornici su se složili da je energetska tranzicija ambiciozan i dugoročan poduhvat, koji zahtjeva vrijeme i finansijska sredstva da bi se provela na najbolji mogući način. Istaknuto je da je Republika Srpska, shvatajući njen značaj, snažno krenula putem diversifikacije energetskih izvora i daje svoj maksimalan doprinos evropskim politikama u toj oblasti.

Učesnici sastanka su konstatovali da u tom smislu postoji potreba većeg korištenja raspoloživih sredstava EU za realizaciju strateški važnih projekata, a jedan od njih je i razvoj prenosne mreže.

Đokić i Satler su razmijenili stavove i o daljem procesu evropskih integracija u BiH, nakon što je u decembru prošle godine dobijen status kandidata za članstvo u EU.

Ministar Đokić je rekao da je Republika Srpska posvećena ovom procesu, uz puno uvažavanje njene pozicije definisane Ustavom i Dejtonskim sporazumom.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *