Višković: Republika Srpska bez termoelektrana do 2050. godine

Republika Srpska, do 2050. godine, u pogonu ne bi trebalo da ima termolektrane, izjavio je predsjednik Vlade RS, Radovan Višković.

“BiH, a time i Republika Srpska, u ovom momentu ima skoro 60 % proizvodnje iz termoelektrana, a do 2035. godine trebalo bi da bude obrnut procenat u korist zelene energije. Do 2050. godine, u pogonu ne bi trebalo da ima termolektrana”, istakao je Višković, na otvaranju konferencije Balkan solar samit u Banjaluci, posvećenoj promociji zelene energije i zaštiti životne sredine.

U ovom momentu Vlada Republike Srpske, rekao je Višković, dodijelila je 1.158 megavata u sektoru proizvodnje solarne energije i dodao da se uskoro može očekivati izdavanje građevinske dozvole za izgradnju solarne energije u Nevesinju, snage 500 megavata.

Republika Srpska ozbiljno je pristupila ovom pitanju i očekuje da će samo udio solarne energije u ukupnom bilansu proizvodnje biti povećan sa 1,5 na 3,3 odsto u ovoj godini.

“U budućem periodu posvetićemo značajno veću pažnju proizvodnji energije iz obnovljivih izvora. Akcenat je na očuvanju životne sredine. Energija nam je potrebna, ali nam ne treba ako ćemo zagaditi našu životnu sredinu”, poručio je predsjednik Vlade.

On je izrazio zahvalnost što je Banjaluka drugi put domaćin ovakvog Samita, koji okuplja stručnjake iz oblasti energetike, zaduženih za proizvodnju, distribuciju i prodaju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *