CBAM, prekogranična taksa na CO2 može da razori srpsku ekonomiju

CBAM mehanizam, odnosno prekogranična taksa na CO2, je tema koja može da razori srpsku ekonomiju.

Ovo je izjavio Izvršni direktor SEEPEX-a, berze električne energije Srbije, Miloš Mladenović, dodajući da se uticaj CBAM takse treba ozbiljno sagledati, a OIE sektor je ključan u smanjenju uticaja.

Prema njegovim rečima, spajanje tržišta je jedan od preduslova da tržište električne energije bude izuzeto od CBAM mehanizma.

“Jedan od preduslova je spajanje tržišta za šta je SEEPEX odavno spreman, čak i spremniji od kolega u okruženju, krenuli smo sa tim projektima prije 4-5 godina”, smatra Mladenović.

Predviđeno je da uvoznici u Evropsku uniju počnu da plaćaju CBAM, odnosno taksu na uvoz proizvoda u čijoj proizvodnji se oslobađa veća količina karbona-dioksida CO2, od 2026. godine. Prvo će se primjenjivati ​​na uvoz određene robe čija proizvodnja uzrokuje emitovanje velike količine karbona kao što su: cement, željezo i čelik, aluminijum, đubriva, elektična energija i vodonik.
Cijena električne energije od 275 EUR po MWh se neće ponoviti

Miloš Mladenović je podsjetio da je srpsko kontinualno unutardnevno tržište električne energije, pokrenuto krajem jula, dio šireg projekta uspostavljanja ADEX-a, prve regionalne berze električne energije, nastale spajanjem srpske i slovenačke berze.

“Osim toga, imamo i srpsko fjučers tržište koje je osnovano 2019. godine. Ono je živnulo, prošlog kvartala bilo je 23 MW srpskih fjučersa hedžovanih, u zadnjem kvartalu 13 MW. Takođe, imamo prvu registrovanu srpsku firmu koja se hedžovala i u Nemačkoj i u Mađarskoj, što je važno ako nema likvidnosti na srpskom tržištu. To je veliki napredak, nadam se da će se i EPS registrovati, pravili smo fjučers tržište za njega”, rekao je Mladenović, na konferenciji OIE Srbija 2023.

Srpsko tržište spremno za investicioni bum

On je izjavio da na unutardnevnom tržištu ima 20 učesnika i da je likvidnost trenutno vrlo mala, u skladu sa očekivanjima. Ovo tržište je, kako je napomenuo, prije svega za one koji imaju proizvodne kapacitete i može im pomoći da anuliraju greške u predviđanju. Na dan-unapred tržištu ima 39 članova, što je, kako kaže, važno za sve buduće projekte koji se zasnivaju na tržišnim principima, jer ne moraju da brinu za likvidnost.

“Dakle, srpsko tržište je pokrilo sve segmente i spremno je za investicioni bum koji će doći i nakon aukcija i tržišnih mehanizama za finansiranje”, istakao je Mladenović.

Prošlogodišnja cijena električne energije od 275 EUR po megavat satu vjerovatno se neće ponoviti, prognozirao je i ocijenio da je došlo do smirivanja situacije, pa je trend sličan kao u godini prije velike krize, kada je prosječna cijena na SEEPEX-u i mađarskom HUPX-u bila 114 EUR.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *