Bjelovar će postati prvi energetski održivi grad zahvaljujući geotermalnoj energiji

Bjelovar koji će u narednih desetak godina biti prvi energetski održiv grad, u ovom trenutku ima u provođej 200 miliona evra projekata što je vrijednost pola Pelješkog mosta , izjavio je gradonačelnik Bjelovara.


Bjelovar u ovom trenutku ima u provođenju 200 miliona evra projekata, najvećim dijelom finansira iz evropskih fondova. To je vrijednost pola Pelješkog mosta – izjavio je gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak koji je s ministrom regionalnog razvoja i fondova EU, Šimom Erlićem obišao jedan od ključnih projekata – geotermalnu bušotinu u Velikom Korenovu.

U Korenovu je 9. februara počelo bušenje koje će trajati oko dvije sedmice, a očekuje se da se na dubini od 1500 metara pronađe voda temperature 70 – 80 stepeni C. U tri dana stiglo se do 293 metra. Stavljene su sve cijevi u bušotinu, izvršeno je cementiranje između cijevi izida bušotine, te se nastavlja bušenje.

Projekt geotermalne bušotine ukupno je vrijedan 4,4 miliona evra, a sufinansirali su ga s 1,3 miliona evra Vlade Kraljevine Norveške, Islanda i Lihtenštajna, te s milijun evra Ministarstvo regionalnog razvoj i fondova EU, dok ostatak finansira sam grad Bjelovar.

Bušotina s nalazi u centru poslovne zone Veliko Korenovo, a najveća prednost je to što će u neposrednoj blizini prolaziti brza cesta koja bi trebala biti gotova do 1.1. 2026. – kazao je Hrebak.

Dodao je da će projekt bušotine biti gotov za četiri sedmice, a plan je da ova geotermalna bušotina za par godina grije ne samo cijelu poslovnu zonu gdje se mogu graditi staklenici, sušare i preduzetničke hale, nego i Terme Bjelovar, te Bjelovarski sajam. Prema gradonačelnikovim riječima, Bjelovar je, kao grad s najnižim porezima u Hrvatskoj, idealna oaza za investicije, a samo u narednih nekoliko godina, u poslovnoj zoni Korenovo, trebalo bi se zaposliti preko 2000 ljudi.

Bjelovar će biti prvi grad u Hrvatskoj koji će se grijati i koristiti geotermalnu energiju za svoje potrebe – najavio je Hrebak.

Kazao je kako se u narednih deset godina na području grada planira izgraditi još pet geotermalnih bušotina čime bi Bjelovar postao energetski potpuno održiv grad.

Ovo je projekt koji može promijeniti Hrvatsku i ohrabriti i druge gradove da krenu našim stopama. Bjelovar je prvi grad u Hrvatskoj koji je tako daleko odmakao sa provođenjem projekta geotremalne energije i počeo s bušenjem.

Ministar Erlić prilikom posjeta Bjelovaru, obišao je, osim geotermalne bušotine u Velikom Korenovu, i lokaciju Zelenog centra, te lokaciju budućeg Garden Housea na kojem će biti i Terme Bjelovar. Oba projekta finansiraju se iz ITU mehanizma. Erlić je naglasio kako je Bjelovar predvodnik u Hrvatskoj među gradovima s ulaganjima u zelenu energiju i integriranim investicijama.

Podsjetio je kako su geoterme neiskorišten potencijal u Hrvatskoj, te dodao da su putem ITU mehanizma osigurali i sredstva za projekt Garden House, koji će također koristiti geotermalnu energiju.

Dodao je da su gradonačelniku uručili ugovor vrijedan 400 hiljada evra za provođenje ITU mehanizma, kao i još 15 hiljada evra za proveđenje strategije koji će pomoći Bjelovaru u ovim projektima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *