Drvo-export tvrdi da je ispoštovao sve procedure u vezi sa otvaranjem rudnika

Preduzeće Drvo-export saopštilo je da je u zakonitom koncesionom postupku ispoštovalo sve procedure, koju nalažu zakoni i organi Republike Srpske, za otvaranje rudnika lignita na teritoriji Grada Prijedora

Preduzeće se oglasilo nakon protesta mještana i ekoloških aktivsta koji su tražili da se projekt zaustavi zbog uticaja na okolinu.

Istovremeno, odbornici Skupštine Grada Prijedora izglasali su da istraživanja na lokalitetima Bistrica i Bukova kosa budu privremeno obustavljena.

Drvo-export navodi da je pribavio sva tražena mišljenja i saglasnosti u dosadašnjem toku procedure i uredno ih dostavio nadležnim organima;
Preduzeće naglašava da je u cjelosti isplatilo sve mještane koji su im prodali zemlju.

“Drvo-export je već počeo da zapošljava mještane na pripremnim poslovima; Samo po osnovu koncesione naknade na dva lokaliteta u Gradu Prijedoru Drvo- Export bi trebalo da uplati preko 8,1 milion KM od čega 70% pripada lokalnoj zajednici, a 30% Republici Srpskoj; Drvo Eksport odlučno demantuje laži o „nelegalnoj „eksploataciji” i ističemo da nikakve eksploatacije nema što je utvrdila i republička inspekcija. Mi vršimo pripremu terena, proširenje i uređenje puteva, što niti je eksploatacija niti je nezakonito”, saopšteno je iz kompanije. 

Tvrde da se protiv njih vodi “dirigovana kampanja” te da su pojedine organizacije i mediji „uvezli” otpor protiv rudnika plitkog kopa lignita u Bistrici i Bukovoj kosi.

Mještani Bistrice organizirali su blokade lokalnih puteva, tvrdeći da oko 90.000 tona uglja iz Bistrice neće pomoći u ublažavanju energetske krize.

Koncesije za eksploataciju lignita u Prijedoru bile su nezakonite, tvrdesu u Centru za životnu sredinu (CZŽS) i dodaju da bi otvaranje rudnika lignita imalo katastrofalne posljedice za po okolinu.

Republičko javno tužilaštvo Republike Srpske, Posebno odjeljenje, izvijestilo je da je primilo krivičnu prijavu protiv NN lica zbog nelegalnih aktivnosti u selu Bistrica kod Prijedora i proslijedilo je Okružnom tužilaštvu u Prijedoru. Okružno javno tužilaštvo Prijedor je primilo navedenu prijavu dana 8.6.2023. godine, formiralo predmet i po navedenoj prijavi dalje postupa po zakonu, odgovorili su iz prijedorskog tužilaštva bez preciziranja o kakvim aktivnostima je riječ.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *