Krivične prijave zbog raskopavanja u mjestu Bistrica kod Prijedora

Predstavnici Centra za životnu sredinu, zajedno sa mještanima MZ Bistrica i “Dr Mladen Stojanović” upozorili su da za otvaranje dva rudnika uglja u blizini Prijedora nisu riješene sve zakonske procedure.

Centar za životnu sredinu podnio je krivičnu prijavu zbog raskopavanja u selu Bistrica kod Prijedora koje gotovo sigurno vodi ka otvaranju rudnika lignita.

Ovo je rekao pravni savjetnik u Centru Redžib Skomorac na današnjoj konferenciji. On kaže da je u mjestu Bistrica došlo do apsolutnog kršenja ljudskih prava, jer se tamo dešava jedan ozbiljan zahvat u prostoru. Ti radovi ne liče na građevinske, jasno je u kojem pravcu se ide, kaže Skomorac, ali ništa ne prati dokumentacija, odluke i dozvole.

“Mještani su prepušteni sami sebi, policija nije obustavila radove niti bilo koja nadležna institucija. Nema nijednog akta o pokretanju koncesije za Bistricu, niti ima uporišta za njegovo donošenje. Mi smo podnijeli krivičnu prijavu protiv NN lica jer nismo mogli da utvrdimo ko je izvršilac protupravnog zauzimanja i eksploatacije javnih dobara. Do tužilaštva je da li će postupati dalje“, kaže Skomorac.

Dodaje i da Vlada RS, da ima legitimnu koncesionu politiku, ne bi mogla da postupa po inicijativi privatnih kompanija.

Za dodjeljivanje koncesije za Bukovu kosu i Bistricu nema pravnog uporišta, kaže, jer u dokumentu o dodjeli koncesija koji je usvojila Narodna skupština RS, eksploatacija uglja na području Prijedora nije predviđena.

“U slučaju da Vlada RS objavi odluku za dodjelu koncesije za lokalitet Bistrica, tužićemo ih“, rekao je Skomorac.

Konferencija je održana povodom najava o otvaranju dva rudnika uglja lignita na području opštine Prijedor, na lokalitetu Mjesne zajednice Bistrica i Mjesne zajednice dr Mladen Stojanović (lokalitet Bukova kosa), a za koje je samoinicijativne ponude za dodjelu koncesija podnijelo preduzeće “Drvo-Export” iz Teslića.

Mještani ne žele iskopavanje uglja u blizini njihovih kuća i imanja zbog čega su i protestovali prošlog vikenda.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *