Uvođenje regionalnog sistema za trgovinu emisijama karbona na Zapadnom Balkanu

Za potencijalno uvođenje regionalnog sistema za trgovinu emisijama karbona, po uzoru na sistem koji postoji u EU (EU ETS), neophodne su dodatne komparativne analize

Neophodna je i odgovarajuća finansijska podrška, prije nego što se izabere mehanizam koji bi bio primijenjiv u zemljama regiona, ocijenila je ministarka rudarstva i energetike Srbije, Dubravka Đedović.

Đedović je, na neformalnom ministarskom sastanku Energetske zajednice u Albaniji, prenela stav Srbije da je potrebna sveobuhvatna, detaljna i uporedna analiza za primenu regionalnog sistema za trgovinu emisijama ili nekog drugog mehanizma, prevashodno kad je reč o proizvodnji električne energije, prij nego što se razgovara o konkretnim obavezama i rokovima za sprovođenje aktivnosti.

Potrebna pomoć EU i pravedna tranzicija

Bez obzira na model određivanja cijena karbona, potrebna je značajna pomoć EU i poseban mehanizam pravedne tranzicije koji će mobilisati dodatna sredstva pored postojećih fondova podrške, poručila je ona, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Imajući u vidu nivo BDP po glavi stanovnika i udeo uglja u proizvodnji električne energije u Srbiji i regionu, zauzimanje stava o obračunavanju cijena emisije karbona, kao deo procesa dekarbonizacije energetskog sektora nije moguće bez osiguravanja odgovarajuće finansijske podrške, gde je ključna podrška EU, rekla je Đedović.

Ugovorne strane Energetske zajednice, među kojima je i Srbija, nalaze se na početku procesa pravedne energetske tranzicije, ali već sada treba da predvidimo buduće troškove, a time i odgovarajuće izvore sredstava za proces dekarbonizacije, kao što je slučaj u EU, gde Mehanizam za pravednu tranziciju obezbeđuje 100 milijardi evra za podršku zemljama članicama, objasnila je Đedović.

Formiranje regionalnog fonda Zapadnog Balkana za pravednu tranziciju

Ona je dodala da kao jedno od mogućih rešenja vidi formiranje regionalnog fonda Zapadnog Balkana za pravednu tranziciju, koji bi podržala EU.

Prema riječima Đedović, predstavnici EU pozdravili su mere koje je Srbija donela proteklih meseci sa ciljem da se ubrza razvoj energetskog sektora, uključujući započete reforme javnih preduzeća, donošenje Zakona o izmenama i dopunama Zakona o korišćenju OIE, raspisivanje prvih aukcija za dodelu tržišnih premija za novih 450 MW iz OIE, kao i izradu trogodišnjeg plana aukcija za OIE.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *