Zlato u Srbiji: potencijalno bogatsvo, ali za koga ?

Potencijalne rezerve zlata u Srbiji mogu biti od velikog značaja za ekonomiju Srbije, ali stručnjaci upozoravaju da je dug put do profita, koji bi osjetili i obični građani,

Geolog Božović: nema bogatsva u kratkom periodu

Geolog Branislav Božović izjavio je danas da najave Ministarstva rudarstva i energetike o nalazištu zlata u Žagubici imaju za cilj brži dolazak do profita, ali ne za građane Srbije.

„Ministarstvo bi moralo da izađe sa više informacija kako bi se ispostavilo da je to isplativo, a ne samo da bude vijest koja će da frapira javnos.  Narod očekuje boljitak i bogatstvo u nekom bržem vremenu, a to je nemoguće“, rekao je Božović za list Nova, a prenosi Danas. Dodao je da potrebno mnogo vremena za utvrđivanje koliki bi bio profit Srbije.

Eksploatacija zlata se radi dugi niz godina, a nakon toga neophodno je razviti održivo rudarstvo, kazao je Božović.

Đedović: potencijalne rezerve zlata mogu biti značajne za ekonomiju Srbije

Iz ministarstva rudarstva i energettike Srbije saopšteno je da je na lokalitetu Čoka Rakita u opštini Žagubica, na istoku Srbije pronađeno je bogato ležište zlata, prenosi RSE.

Kako se navodi u saopštenju, preliminarni rezultati tehnoloških ispitivanja pokazuju i da je moguće proizvesti čist koncentrat zlata, sa ukupnim iskorišćenjem zlata većim od 93 %.

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović poručila je da su potencijalne rezerve značajne sa aspekta količine rude, sadržaja zlata, što može biti od velikog značaja za ekonomiju zemlje, posebno za region istočne Srbije.

Geološka istraživanja zlata u Srbiji vrši 16 kompanija

Prema podacima koje je Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije dostavilo Radiju Slobodna Evropa (RSE) na upit o lokacijama na kojima se vrši istraživanje zlata, na lokalitetu Čoka Rakita istraživanje vrši kompanija Crni vrh Resources d.o.o.

Reč je o kompaniji u stranom vlasništvu, prema podacima dostupnim na sajtu Agencije za privredne registre Srbije. Vlasnik 100 odsto kapitala u Crni Vrh Resources doo je kompanija Dundee Precious Avala sa sedištem u Luksemburgu.

U Ministarstvu rudarstva i energetike naveli su u odgovoru za RSE da trenutno u Srbiji 16 kompanija vrši geološka istraživanja zlata. U pitanju su mahom strane kompanije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *