Drvo-export dobio dozvolu za eksploataciju uglja u mjestu Bistrica, kod Prijedora

Vlada Republike Srpske donijela je Rješenje kojim se preduzeću Drvo-export iz Teslića dodjeljuje koncesija za ekspoloataciju uglja (lignita) na ležištu Bistrica kod Prijedora.

Kako se navodi u Rješenju o izboru najpovoljnijeg ponuđača i dodjeli konsecije, koje je objavljeno u Službenom glasniku RS, koncesija se dodjeljuje na period od pet godina.

Preduzeće Drvo-export je dužno uplatiti jednokratnu novčanu naknadu za ustupljeno pravo, dok visina koncesione naknade iznosi 2,6 KM po toni.

Ministarstvo energetike i rudarstva RS pokrenulo je početkom avgusta postupak za dodjelu koncesije za eksploataciju uglja u Bistrici. Budući da je Drvo-export inicirao postupak dodjele koncesije, njemu je, kao podnosiocu inicijative, pripao iznosi 10% od pripadajućih bodova po svim kriterijumima za vrednovanje ponuda.

Mještani protiv eksploatacije uglja

Mještani Bistrice su u proteklih par mjeseci protestovali zbog najave otvaranja rudnika, a za pomoć su se obratili i predsjedniku Republike Srpske. Odbornici Skupštine grada Prijedor usvojili su zaključak o privremenoj obustavi rudarskih istraživanja u Bistrici i na Bukovoj kosi, drugoj lokaciji na teritoriji Prijedora, za koji je Drvo-export, takođe, pokazao interes. Skupština Prijedora je, ipak, prije nekoliko dana odobrila Drvo-exportu istraživanja na Bukovoj kosi.

Centar za životnu sredinu prethodno je podnio tužbe protiv Odluke Vlade Republike Srpske o pokretanju postupka dodjele koncesije za eksploataciju uglja na lokalitetu „Bistrica“ kod Prijedora

U Centru za životnu sredinu tvrde da za dodjeljivanje koncesije za Bukovu kosu i Bistricu nema pravnog uporišta, jer u dokumentu o dodjeli koncesija, koji je usvojila Narodna skupština RS, eksploatacija uglja na području Prijedora nije predviđena.

“U slučaju da Vlada RS objavi odluku za dodjelu koncesije za lokalitet Bistrica, tužićemo ih“, rekao je pravni savjetnik u Centru Redžib Skomorac, u junu ove godine.

Preduzeće Drvo-export ranije je saopštilo je da je u zakonitom koncesionom postupku ispoštovalo sve procedure, koju nalažu zakoni i organi Republike Srpske, za otvaranje rudnika lignita na teritoriji Grada Prijedora

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *