Javni poziv za dodjelu koncesija za rudnik Bistrica kod Prijedora

Ministarstvo energetike i rudarstva Republike Srpske objavilo je javni poziv za dodjelu koncesije za eksploataciju uglja na ležištu Bistrica kod Prijedora.

Projekat podrazumijeva eksploataciju uglja na ležištu „Bistrica“ površinskom metodom otkopavanja. Procijenjena vrijednost investicije iznosi 280.000 KM, a prema Elaboratu o rezervama ležište raspolaže sa 94.295 tona uglja.

Koncesija se dodjeljuje na period od pet godina, a obavezan uslov za učešće u postupku dodjele koncesije obezbjeđuje se u vidu novčanog depozita u iznosu od 14.000 KM.

“Pokretanje postupka dodjele koncesije za eksploataciju uglja (lignita) na ležištu “Bistrica” kod Prijedora iniciralo je privredno društvo “DRVO-EXPORT” d.o.o. Teslić. Podnosiocu inicijative dodjeljuje se bonus za ponuđeno rješenje (tehnički i ekonomsko- finansijski aspekt), koji iznosi 10% od pripadajućih bodova po svim kriterijumima za vrednovanje ponuda”, navodi se u javnom pozivu, koji je objavljen u Službenom glasniku RS od 10. avgusta.

Mještani Bistrice su u proteklih par mjeseci protestovali zbog najave otvaranja rudnika, a za pomoć su se obratili i predsjedniku Republike Srpske. Odbornici Skupštine grada Prijedor usvojili su zaključak o privremenoj obustavi rudarskih istraživanja u Bistrici i Bukovoj kosi.

Centar za životnu sredinu prethodno je podnio tužbe protiv Odluke Vlade Republike Srpske o pokretanju postupka dodjele koncesije za eksploataciju uglja na lokalitetu „Bistrica“ kod Prijedora.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *