Počinje Evropska sedmica mobilnosti

Evropska sedmica mobilnosti, koja počinje danas i trajaće do petka, 22. septembra, u Banjaluci će biti obilježena nizom aktivnosti s ciljem ukazivanja na značaj upotrebe alternativnih vidova saobraćaja, očuvanja zdrave životne sredine, ali i što manje automobilskog saobraćaja.


S obzirom na to da je cijena energenata u porastu, ovogodišnja kampanja pod nazivom “Sačuvajmo energiju” ima cilj podizanje svijesti o važnosti očuvanja energije, ali i kolektivnog djelovanja u pronalasku načina za smanjenje njene potrošnje, između ostalog i kroz održivu urbanu mobilnost.

U Gradskoj upravi Banjaluka rekli su Srni da će grad i ove godine, povodom Evropske sedmice mobilnosti, pokloniti građanima godišnje kartice za “BL bajk”, a zajednicama etažnih vlasnika parkinge za bicikle.

U ponedjeljak, 18. septembra, u okviru aktivnosti koje sprovodi Auto-moto savez Republike Srpske na prostoru kod novog sportskog kompleksa u Parku Mladen Stojanović biće postavljen poligon spretnosti za najmlađe građane.

Utorak, 19. septembar, rezerisan je za radionicu o izradi plana održive mobilnosti, dok će u srijedu i četvrtak, 20. i 21. septembra, biti organizovane panoramske vožnje električnim biciklima.

Centralna manifestacija tradicionalno će biti priređena u petak, 22. septembra, povodom Svjetskog dana bez automobila kada će, u saradnji sa Centrom za životnu sredinu, na ulicama Banjaluke biti održana 22. banjalučka biciklijada “Dva točka su dovoljna”.

Generalna direkcija za životnu sredinu Evropske komisije pokrenula je 2002. godine kampanju “Evropska sedmica mobilnosti” koja se svake godine organizuje u više od 3.000 gradova širom svijeta.

Osim Banjaluke, za kampanju se prijavili Bijeljina, Mostar, Sarajevo, Vlasenica, Zavidovići, Gradiška i Doboj

Nacionalni koordinator Evropske sedmice mobilnosti za BiH je banjalučki Centar za životnu sredinu, a koordinator programa Transport Dragan Kabić rekao je za Srnu da su do sada kampanju, osim Banjaluke, prijavili Bijeljina, Mostar, Sarajevo, Vlasenica, Zavidovići, Gradiška i Doboj.

U Centru za životnu sredinu naveli su da su ove godine učešće u kampanji potvrdila 2.633 grada iz 41 zemlje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *