Dogovoreno uvezivanje elektronske naplate putarine ENP između Federacije BiH i Hrvatske – uskoro plaćanje jednim TAG uređajem

Vozači sa TAG uređajem Autocesta FBIH, odnosno, Hrvatskih autocesta uskoro će moći da elektronski plaćaju putarinu (ENP) jednim TAG uređajem

S ciljem realizacije pogodnosti za korisnike autoceste u Zagrebu je održan sastanak između predstavnika JP Autoceste FBiH i predstavnika Hrvatskih autocesta d.o.o. na kojem je postignut dogovor oko uvezivanja elektronske naplate cestarine/putarine s ciljem unapređenja kvaliteta usluga na zadovoljstvo krajnjih korisnika.

Jedna od važnih novina jeste mogućnost prolazaka korisnika s TAG/ENC uređajima kroz naplatne stanice, koje se nalaze na području spomenutih zemalja bez zaustavljanja i plaćanjem cestarine beskontaktno korištenjem TAG/ENC uređaja, saopšteno je iz Autocesta FBiH.

To znači da će se naknade za korištenje dionica autoceste u Federaciji BiH, koje su pod upravljanjem JP Autoceste FBiH d.o.o., na naplatnim postajama iste moći platiti ENC uređajem, isto kao što će se naknade za korištenje dionica autoceste u Republici Hrvatskoj, koje su pod upravljanjem Hrvatske autoceste d.o.o, moći platiti ACC TAG uređajem.

Iduće sedmice počinje testni period

Troškovi za korisnike će ostati isti jer se radi o TAG-ovima iste vrste, samo što će korisnici, uz prethodnu registraciju na naplatnom mjestu, imati instalirana dva računa na jednom TAG/ENC uređaju gdje će jedan od njih biti namijenjen za registraciju prolaza na dijelu Federacije BiH, a drugi na dijelu Republike Hrvatske, pri čemu će se vršiti automatsko naplaćivanje u korist jednog ili drugog javnog poduzeća.

Uvođenjem spomenutih mogućnosti povećat će se sigurnost prometa i smanjiti gužve na autocestama jer nema zaustavljanja zbog naplate što posljedično rezultira povećanjem protočnosti i smanjujem štetnih emisija uzrokovanih prometnim zastojima i kolonama.

U narednoj sedmici Autoceste FBiH će početi sa testiranjem u svrhu postizanja potpune kompatibilnosti uređaja unutar sistema elektronske naplate putarine kako bi uskoro sistem bio pušten za korisnike.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *