Inflacija u BiH se smiruje tokom 2023. i 2024. godine

Inflacija u BiH se smiruje tokom 2023. i 2024. godine, ali je još uvijek viša od višegodišnjeg prosjeka

Inflacija je ponovo postala jedan od ključnih makroekonomskih izazova i njena dinamika diktira ekonomski učinak i u zemlji i u inostranstvu.

CBBiH kao važan segment komunikacijske strategije provodi kvartalnu Anketu o inflacijskim očekivanjima, sa ciljem analize i kontinuiranog praćenja inflacijskih očekivanja ekonomskih subjekata, a učesnici ankete su predstavnici finansijskog sektora, komercijalne banke i osiguravajuća društva.

Rezultati ankete sprovedene u junu 2023. godine ukazuju na stabilizaciju kratkoročnih inflacijskih očekivanja za tekuću godinu. Očekivana agregirana inflacija za tekuću 2023. godinu iznosi 8,3%, a što je u skladu sa očekivanjima iskazanim u martu 2023.godine, što govori da se očekivanja nisu bitno mijenjala u protekla 3 mjeseca i da se na tržištima ne primjećuju faktori koji bi ubrzali inflaciju u drugoj polovini godine. Inflacijska očekivanja za 2024. godinu u ovom krugu anketiranja iznose 5,5%.

Ovi pokazatelji govore da se očekuje postepeno smirivanje inflacijskih pritisaka u toku 2023. i 2024. godine, ali da je inflacija još uvijek na mnogo višem nivou od višegodišnjeg prosjeka i da finansijske institucije kalkulišu sa povećanim stopama kroz duži period vremena.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *